Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

02. 06. 2021. 14:30 >> 14:30
1

MANS POZIVA

Savjet ASK-a da razriješi direktoricu Perović

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) pozvala je Savjet ASK-a da razriješi direktoricu Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelenu Perović.

Kao razlog navode rezultate koji, kako su istakli, "u kontinuitetu obesmišljavaju antikorupcijske reforme, a pojedincima iz prethodne vlasti i dalje obezbjeđuju izbjegavanje odgovornosti za kršenje zakona".

"Upravni sud je u periodu od septembra prošle do februara ove godine poništio više odluka ASKa kojima je ova institucija odbila da se bavi slučajevima nezakonitog bogaćenja visokih javnih funkcionera. Presudama je ASK-u naloženo da najkasnije u roku od 30 dana donese nova, zakonita rješenja, što se nije desilo", kazali su iz MANS-a.

Podsjećaju da je Upravni sud u septembru i decembru prošle godine donio dvije presude koje su se odnosile na putovanje predsjednika Mila Đukanovića i poslanika Branimira Gvozdenovića u Dubai, te činjenicu da nijedan od njih nije prijavio veoma skupo putovanje kao poklon od Duška Kneževića.

"U januaru ove godine Upravni sud je donio presudu da se ASK morala baviti imovinom Mila Đukanovića u nikšićkom selu Kočani, a u februaru i presudu kojom se poništava odluka ASKa u slučaju neprijavljenih troškova ljetovanja Branimira Gvozdenovića u Sen Tropeu", navode iz MANS-a.

Iako je, kako kažu, osporene odluke donio prethodni direktor, obaveza nove direktorice Perović je bila da postupi po presudama Upravnog suda i ponovo otvori postupke u ovim slučajevima.

"Katastrofalni rezultati ASKa u borbi protiv korupcije se već godinama adresiraju u zvaničnim izvještajima Evropske unije, sa posebnim naglaskom na selektivnost u postupanju i nedovoljno procesuiranih visokih javnih funkcionera. Odbijanjem da ponovo otvori postupke protiv Đukanovića i Gvozdenovića i to nakon sudskih odluka, Perovićeva direktno zloupotrebljava funkciju koju zauzima, a na štetu javnog interesa da Zakon o spječavanju korupcije bude jednak za sve", istakli su iz MANS-a.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније