Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

02. 06. 2021. 15:10 >> 15:16
6

ĐUKANOVIĆ

Crna Gora opstaje samo kao građanska država

Crna Gora je po svojoj supstanci, svojoj suštini, građanska država i ona ne može opstati drugačije do kao građanska država, i Crna Gora mora biti zajedno sa Zapadnim Balkanom dio savremenog evropskog kulturnog kruga, dio savremene evropske civilizacije, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na Konstitutivnoj sjednici Odbora za obilježavanje jubileja - 50 godina Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

Đukanović je istakao da je veoma važno da CANU bude još intezivnije uključena u sva pitanja budućeg razvoja naše države.

"Kada to kažem imam na umu i potrebu da se daju naučno produbljeni, neupitni valjani odgovori na ono što predstavlja istorijske kontraverze prije svega na planu kulturološkog i identitetskog utemeljenja Crne Gore, ali svakako ne manje nego značajno više važno da se daju odgovori i na ono što su aktuelni izazovi Crne Gore, i ne samo Crne Gore nego uopšte globalne političke, ekonomske, naučne, kulturne i društvene scene", naveo je Đukanović u obraćanju.

Istakao je da odgovore ne treba tražiti samo na političkoj sceni.

"Uvažavajući opasku koju je kazao predsjednik CANU u svom uvodnom obraćanju da je zaista nužno bezuslovno i u punoj koncentraciji okrenuti se budućnosti i pokušati da nađemo svoje mjesto pod suncem na globalnoj mapi i da damo najbolje odgovore sa kojim se suočavamo kao dio globalnog društva, postoje pitanja koja prosto kao imperativ nameću potrebu naučno produbljenih i neupitnih odgovora jer čini mi se da nećemo pomoći ni toj crnogorskoj sadašnjosti ni budućnosti ukoliko samo zaključimo da je potrebno okrenuti leđa nekim pitanjima iz prošlosti koja očigledno sapliću Crnu Goru i danas i u budućnosti. Daleko sam od pomisli da odgovore treba tražiti samo na političkoj sceni, posebno sam daleko od pomisli da ćemo odgovore naći na vrlo površnoj, više politikanskoj nego političkoj sceni i Crne Gore i regiona, i Evopre, donedavno i šire od toga."

Đukanović je kazao misli da se odgovori moraju potražiti u nekim ozbiljnijim dubinama i dubljim sferama društva, i Crne Gore i društva u cjelini pod čim podrazumijevam prije svega ovakve ustanove kao što je CANU.

"Od odgovora na ta pitanja nećemo pobjeći, oni će nas pratiti i oni će nas limitirati u onome što su naša aktuelna i buduća dostignuća. Zato im se moramo okrenuti i moramo dati odgovore na njih, utoliko prije što kakav god bio naš odgovor na ovu potrebu, mi ćemo se suočavati sa, rekao bih, sve prisutnijom, obnovljenom idejom i retrogradnom potrebom prije svega u našem okruženju, da se kontinuirano dovodi u pitanje crnogorski, državni, nacionalni i kulturni identitet", naveo je na sjednici.

Prema njegovim riječima, ne zavisi od nas da li ćemo dati odgovore na ta pitanja, več od drugih sa kojima dijelimo prostor ovog regiona i "koji imaju vrlo jasne poglede na to pitanje, a mi imamo veoma jasnu odgovornost da na takve aspiracije damo odgovore koji će biti u najboljem nacionalnom interesu Crne Gore, u interesu njene sadašnjosti i budućnosti".

"Daleko sam dakle od nekog ko predstavlja apologetu svega što se danas vidi u Evropi, prije bi se moglo reći da sam kritičar i plašim se uvijek da u toj kritici ne skliznem u populistično kritizerstvo, ali sam apsolutno siguran da se i Crna Gora u okviru regiona, pa dakle i sam region, opet po ko zna koji put u svojoj istoriji suočava sa istim izazovom. Da li će biti dio Evrope, evropske kulture, evropskog kulturnog kruga, evropske civilizacije ili će da kažem zahvaljujući svojoj kratkovidosti, manipulaciji, geopolitičkim interesima velikih, još jednom dozvoliti da ostane van matičnog toka svoje savremene evropske civilizacije. Ja mislim da koliko god izgledale naše razlike u društvenom životu i naše države i regiona brojne i bogate, ja mislim kada se malo udubimo sve se svodi na to", istakao je predsjednik.

Odgovor, kako je naveo, morabiti građanska Crna Gora, koja će sa Balkanom biti dio savremenog kulturnog kruga i evropske civilizacije.

"Sve ostalo vodi u dublje ekonomsko i demokratsko zaostajanje, a to ekonomsko i demokratsko zaostajanje kao što vidimo i kroz ove aktuelne političke rasprave ovih dana, zakonomjerno dovode do toga da se svakih trideset godina aktueliziraju najretrogradnije ideje, ideje koje zapravo samo dalje produbljuju netoleranciju, vode u sukobe i u dodatno zaostajanje. Zato mislim da odgovore na ta pitanja moramo pokušati da definišemo mobilišući sve potencijale crnogorskog društva", istakao je Đukanović u svom obraćanju.

Ponovio je da CANU ima odgovornost da "prvači" u crnogorskom društvu kada je u pitanju davanje smjernica za definisanje održivih odgovora za građansku Crnu Goru, za emancipovano crnogorsko društvo i za evropski put razvoja.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније