Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Mina ]

09. 06. 2021. 16:36   >>  16:37 24

IBRAHIMOVIĆ

Cilj Rezolucije o Srebrenici pomirenje naroda

Usvajanjem rezolucije o genocidu u Srebrenici Crna Gora će nedvosmisleno pokazati da joj je mjesto u društvu razvijenih demokratija, poručio je poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, navodeći da je njen cilj suočavanje sa prošlošću i pomirenje naroda.

Poslanici na sjednici Skupštine raspravljaju o Predlogu rezolucije koji su podnijeli Ibrahimović, Dragutin Papović, Damir Šehović, Raško Konjević, Genci Nimanbegu, Fatmir Đeka i Andrija Popović.

Ibrahimović je kazao da Predlog rezolucije podrazumijeva da parlament osudi i priznaje da se u Srebrenici desio genocid i da je ubijeno više od osam hiljada Bošnjaka.

Tekst rezolucije, kako je naveo, predvidio je i da se 11. jul proglasi Danom sjećanja na žrtve Srebrenice, da se afirmiše mir i stabilnost i da se pozovu javne institucije da istraže ratne zločine.

“Smatram da će usvajanjem rezolucije u ovom parlamentu Crna Gora nedvosmisleno pokazati da joj je mjesto u društvu razvijenih demokratija”, rekao je Ibrahimović.

On je kazao da treba sve da zabrinu dešavanja posljednih mjeseci, jer je, kako je naveo, pojačan stepen multietičke i multivjreske distance.

„Ova rezolucija će da onemogući da se zločinci kriju iza naroda i uskratiti mogućnost da se ovaj strašni događaj koristi u dnevno političke svrhe“, poručio je Ibrahimović.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Jovan Vučurović kazao je da je razočaran jer na sjednici nema predstavnika Vlade.

„Ovo je veoma važna tema, jer je i u samoj Vladi došlo do „grkih riječi“ oko nje“, rekao je Vučurović.

On je napomenuo da rezolucija nije prošla na Odboru za ljudska prava i slobode, ni na Zakodavnom odboru, i poručio da DF neće glasati za njeno usvajanje.

„Ova rezolucija je provokacija i direktno je usmjerena protiv srpskog naroda“, smatra Vučurović.

Poslanik Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović kazao da nije jasno čemu služi nova inicijativa opozicije u vezi sa Srebrenicom, „osim ako nije za raspirivanje i dizanje novih tenzija“.

“Srebrenica i drugi zločini nad Muslimanima, Srbima, Crnogorcima, Albancima, Hrvatima, jedna je od strašnih posljedica bezumne politike devedesetih”, rekao je Bogdanović.

On je poručio da se klanjao i da će se klanjati svim žrtvana, a nikad zločincima i onima koji te zločine oživljavaju za glas ili dva.

Poslanik Pokreta za promjene (PzP) Branko Radulović kazao je da, ako se morala otvoriti teška tema o Srebrenici, onda je trebalo otvoriti “sve brojne Srebrenice koje su se desile u posljednjih 30 godina”.

Radulović je poručio Ibrahimoviću da je rezolucije o genocidima trebalo da spoji u jednu, kako bi se stalo na kraju podjelama.

“Hoću da glasam za rezoluciju u kojoj su sve Srebrenice koje su bile na ovim prostorima. Neću da glasam za političke stvari”, kazao je Radulović.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković je rekao da saosjeća sa svim žrtvama koje su stradale na ovim prostorima.

“Moramo da gledamo unaprijed i osudimo sve zločine. Apsolutno ću uvijek dići ruku za to, pojedinačno ne”, poručio je Joković.

On je rekao da se ne mogu osuđivati zločini po broju žrtava.

“Zločin je zločin pa bilo 100, ili deset hiljada žrtava”, naveo je Joković.

Poslanica koalicije Crno na bijelo Suada Zoronjić kazala da je rezolucija koju je ponudio BS “jednim dijelom jednostrana, jer nije prepoznala ulogu svojih koalicionih partnera”.

“U ime Bošnjačkog naroda kažem da sam 28. decembra glasala za ovakav predlog i da ću danas, i uvijek kada bude pitanje ovakve prirode, glasati za. Jer za mene dileme nema – u Srebrenici se desio genocid”, rekla je Zoronjić.

Poslanik Socijademokrata (SD) Ivan Brajović kazao je da za SD nema dileme da se u Srebrenici desio najstrašniji zločin poslije Drugog svjetskog rata i dodao da će glasati za usvajanje predloga.

On je istakao da vjeruje da će dokument biti izglasan u parlamentu.

Poslanica Socijademokratske partije Draginja Vukasanović Stanković kazala da je svako ko negira ili umanjuje zločin genocida mora znati da čini neoprostivi grijeh prema nevinim žrtvama.

“Danas negirati ili umanjivati genocid u Srebrenici, isto je što i umanjivati Holokaust ili Jasenovac. Oni koji u Ratku Mladiću vide samo Srbina najveći su neprijatelji srpskog naroda”, rekla je Vuksanović Stanković.

Prema njenim riječima, poricanje genocida je njegov posljednji stepen.

Poslanik DF-a Strahinja Bulajić kazao je da to što se dogodilo u Srebrenici ne predstavlja samo stradanje muslimana od Srba, već seriju krvavih napada i kontranapada od 1992. godine, a što je kulminiralo dvije godine kasnije.

“Slažem sa tvrdnjom da se Srebrenica ne bi dogodila da Jugoslavija nije nasilno rasturena protiv volje 45 odsto njenog narado, odnosno Srba koji su prije rata u Bosni i Hercegovini činili 31 odsto stanovništva”, kazao je Bulajić.

On je upitao da li potrebno da podsjećati da je u Hrvatskoj između 1991. i 1997. postajao 221 logor i da su na teritoriji BiH registrovana još 44 logora u kojem su, pored Srba, našli mjesta i za bošnjake.

“Ko priča o tome? Spominjeli ti iko? Ili je samo važno Srebrenica i šta se tamo radilo”, naveo je Bulajić.

On je kazao da sve što se dešavalu u i oko Srebrenice ostaje neprevaziđeno u svojoj simboličkoj moći.

“Srebrenica je postal simbol srpskog zla i muslimanskog statusa žrtve, ali i opravdanosti i pravednosti zapadnog rasturanja Jugoslavije”, rekao je Bulajić.

DF se, kako je rekao, zalaže da se svi zločini osude bez razlike, bez obzira na to ko ih je učinio, kojem naraodu priapada i koje je vjere.

Poslanik DF-a Slaven Radunović kazao je da poslanici pripremaju amandman na Predlog rezolucije u kojem će biti istaknuto da se osuđuju svi zločini na prostoru bivše Jugoslavije.

On je ponovio da DF neće podržati predlog rezolucije zato što se ne kaže da se osuđuju svi zločini na prostoru bivše Jugoslavije “nego genocid u Srebrenici i ostale zločine”.

“Mogu da kaže da mi jednako žao za svaku bošnjačku žrtvu, kao i za srpsku, ali ne mogu da kažem da mi je više žao”, zaključio je Radunović.

Пратите нас на

Коментари24

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније