Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

10. 06. 2021. 15:56   >>  16:45 9

ĐUKANOVIĆ

Evropska perspektiva regiona realna i dogledna

Zapadni Balkan svjedoči podizanju pažnje Evropske unije što je obećavajuća poruka da je evropska perspektiva regiona realna i dogledna, saopštio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u Tirani gdje je na poziv premijera Edija Rame učestvovao na Samitu lidera zapadnobalkanske šestorke.

Stav Crne Gore, kaže predsjednik, je da što bude više Evrope na ovom dijelu Balkana pa će biti manje prostora za antievropske uticaje.

Na samitu je bilo riječi i o infrastrukturnoj povezanosti regiona i Zapadnog Balkana.

"Riječ je o očigledoj frekvenciji sastajanja na najvišem nivou u našem regionu uz učešće visokih predstavnika EU što po meni svjedoči na podizanje nivoa pažnje od strane Evrope prema regionu Zapadnog Balkana i šalje jednu obećavajuću poruku da bi evropska budućnost Zapadnog Balkana mogla biti realna i dogledna", kazao je Đukanović.

On je dodao da je na sastanku bilo riječi i o geopolitičkom aspektu. Stavovi Crne Gore, kako je kazao, su poznati, što je manje Evrope na Balkanu to je više prostora za one koji djeluju sa antievropskih pozicija.

Kazao je da se ta poruka razumjela u Bruselu i važnim evropskim centrima i očekuje dalji pojačani angažman EU na prostoru našeg regiona.

"Pred nama je nekoliko veoma važnih mjeseci kada treba finalizirati projektnu dokumentaciju na tim projektima da bi već na jesen sedstva koja su namijenjena za infrastrukturni razvoj bia operativna i vjerijem da će naša Vlada prije svega i nadležne agencije obaviti svoj dio posla i da ćemo spremno sačekati taj termin. Vjerujem da je riječ o oktobarskom terminu ove godine kada bi ozbiljna sredstva mogla biti na raspolaganju da krenemo sa fazom fizičke realzacije infrastrukrturnih projekata koji će bolje povezivati Crnu Goru i region Zapadnog Balkana sa EU.", kazao je predsjednik Crne Gore.

Sastanak je ocijenio veoma produktivnim i dodao da se vraćam sa više optimizma nego ranije.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније