Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ vijesti.me ]

10. 06. 2021. 22:17 >> 23:52
17

PREMIJER

Imam informaciju da mi je Katnić spremao hapšenje

Jedino ekspertska vlada Crnoj Gori može donijeti dobro i ja ostajem na tom stavu, saopštio je Zdravko Krivokapić, predsjednik Vlade Crne Gore. Istakao je da u njegovoj Vladi "neće biti niko osim eksperata". Premijer je kazao i da je danas dobio informaciju da se spremalo njegovo hapšenje zbog, kako je kazao, veleizdaje zbog potpisivanja protivustavnog Temeljnog ugovora. Na pitanje ko bi ga uhapsio, rekao je da bi to bio specijalni državni tužilac Milivoje Katnić.

"Šta to znači? Ako postoji neko mjesto koje može prirodno da bude upražnjeno, onda je prirodno da treba ući neki ekspert, ali ne nikako kao što ja osluškujem određeni političari", istakao je Krivokapić u intervjuu TV Vijesti.

Na pitanje da li to znači da neće bi ni Demokratski front (DF) ni drugi političari u njegovom timu.

"U Vladi u kojoj sam ja premijer neće biti niko osim eksperata", rekao je Krivokapić, prenosi portal Vijesti.

Na pitanje da li planira kadrovska osvježenja, kadrovsku rekonstrukciju Vlade ili možda infrastrukturu, što bi značilo uvođenje još ministarstava, Krivokapić je rekao da to zahtijeva administrativni put koji nije tako jednostavan i koji traje.

"Pošto Crna Gora nema vremena za gubljenje, mislim da je ovaj trenutak sa 12 ministarstava, a to smo dobro testirali prilikom boravka u Sloveniji koja ima 14 ministarstava, da je to mjera Crne Gore", rekao je Krivokapić za TV Vijesti.

Najmanje dva sporna člana Temeljnog ugovora

"Ja sam u petak proslijedio direktno pismo patrijarhu, njegovoj svetosti Porfiriju u kome sam kazao naš stav vezan za Temeljni ugovor. Da postoje najmanje dva člana koja su sporna i jedan dio preambule", rekao je premijer.

Na pitanje koji su članovi sporni, Krivokapić je kazao: "Jedan se odnosio na vjerske praznike koji su bili u direktnom sukobu sa Zakonom o vjerskim praznicima u Crnoj Gori".

Na pitanje šta je to podrazumijevalo, Krivokapić je rekao: "To je podrazumiojevalo da imamo veći broj vjerskih praznika nego što je zakonom predviđeno pri čemu su definisana tri nova praznika koja bi trebala da se slave u Crnoj Gori. Sveti Sava, Sveti Petar Cetinjski i Sveti Vasilije Ostroški. I član 7, dio koji se tiče tog jednog dijela neusklađenosti, a tiče se imovinskih pitanja koji je predviđao dodatno preispitivanje elemenata koji još nijesu katastarski upisani".

Na konstataciju novinara da je neprirodno da se Temeljni ugovor bavi imovinskim pitanjima, Krivokapić je kazao da je zbog toga prirodno da se preispituje.

"Mi smo to uočili i naravno pošto je moja obaveza da štitim državu, bez obzira što sam ja vjernik, odlučio sam da zaštitim državu", rekao je Krivokapić, prenosi portal Vijesti.

"Nekorektna priča DF-a"

Krivokapić je kazao da ni 200 dana nije dovoljan period da se na pravi način sve analizira i naveo da je program rada Vlade za 2021. takav da je sve mjerljivo i da će vladina služba prezentovati urađeno kada bude tačno 200 dana Vlade.

"Niko nije vjerovao projektnim ciljevima koje smo postavili u borbi protiv pandemije, ali evo vidi se da ćemo 15. juna imati realizovan plan od 30 odsto vakcinisanih", kazao je Krivokapić, prenosi portal Vijesti.

On je podsjetio na negativnu kampanju koja je vođena protiv Vlade kada je bila u pitanju borba sa pandemijom i da su pokazali strateško djelovanje i pomak.

Krivokapić je naveo da su kroz pakete pomoći opredijelili 160 miliona eura za pomoć privredi i građanima, a da se nada da će turistička sezona biti i bolja od projektovane budžetom.

Premijer je kazao da bi Vladu ocijenio trenutno četvorkom i da je to motivacija da budu još bolji.

Krivokapić je naveo da su se opredijelili za rizik privremenog finansiranja da bi mogli da naprave programski budžet sa softverskim rješenjima koja su postojala, ali nisu primjenjivana i da je zbog toga taj proces trajao duže.

Na pitanje koga smatra odgovornim za to što budžet još uvijek nije usvojen, Krivokapić je rekao da smatra one koji ucjenjuju Vladu u vezi sa glasanjem o budžetu.

"Demokratski front je od početka krenuo u priču koja je pomalo nekorektna. Krenuli su u optužbe odmah nakon izglasavanja Vlade, čak i tokom izglasavanja je bilo političkog licemjerja. Zakon o budžetu omogućava funkcionisanje svih građana", poručio je Krivokapić.

Na pitanje da li on osjeća odgovornost zbog budžeta, Krivokapić kaže da su radili predano, ali da nijedno rješenje koje su predali nije prihvaćeno od strane određenih poslanika i da to nije korektno jer se radi o pogrešnim očekivanjima.

"Da ja nisam predvodio listu, ne bi se desile promjene u Crnoj Gori. Nisam ja najzaslužniji, ali sam ja uradio sve sa moje strane...", poručio je Krivokapić u intervjuu TV Vijestima. 

Šverc cigareta 

 Krivokapić je, na pitanje o optužbama poslanika Nebojše Medojevića, kazao da nikada u životu nije švercovao.

"Zašto bih sada sa 62 godine krenuo u šverc. Jasno sam kazao da ova Vlada neće tretirati šverc duvana ni kao državni ni kao bilo koji drugi posao već da ćemo se obračunati sa organizovanom kriminalom. Nijesam išao na sjednicu Odbora za bezbjednost da ne bih odgovarao na besmislice i trošio vrijeme na to", kazao je Krivokapić.

Kazao je da policija ili tužilaštvo nije odradilo najbolje posao kada je jedan muškarac došao do njegove kapije i vrijeđao njegovu suprugu.

"Od direktora policije sam dobio uvjeravanje da je policija sve uradila ali da tužilaštvo nije tražilo dublje istraživanje tog slučaja", dodao je premijer.

Aboliranje Mitrovića

Upitan kakvu poruku šalje Vlada ako je na čelu resora koji bi trebalo da se bori protiv nelegalne gradnje "divlji graditelj" i zašto štiti ministra Ratka Mitrovića, Krivokapić je kazao da nikoga ne brani.

"Ono što je najvažnije da sam rekao da nema nezamjenljivih i to sa pokazao na prmijeru određenih savjetnika. Mitroviću sam dao još jednu šansu jer objekat koji je gradio je rađen prije nego je postao ministar", naveo je Krivokapić.

Mitrović je, kako je naveo premijer, obećao je da sve što bude radio biće transparentno.

"To što se pokrenula krivična prijava neka ide sve svojim tokom", precizirao je Krivokapić.

Najavio je i da će na sjutrašnjoj sjednici Vlade biti stavljen moratorijum na detaljne urbanističke planove Centar Budva i Bečići.

"Nema izuzetaka. Planovi su van snage dok se ne napravi dobar prostorni plan", poručio je Krivokapić u u emisiji Načisto na Televiziji Vijesti.

 Presuda Mladiću

Komentarišiću presudu Haškog suda Ratku Mladiću, Krivokapić je kazao da ga obavezuje ono što je potpisao sa liderima koalicije.

"Taj sporazum je jasan i precizan. Na bazi tog sporazuma pokrenuo sam smjenu Leposaviću. Takav stav imam i oko presude. Sud pravde je rekao svoje, još nakon 50 godina može istorija da priča o nekim detaljima koje ne znamo", naveo je premijer.

Upitan kako je raskinut ugovor sa konsultantom u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta Vladimirom Vukovićem, nakon njegovog pozitivnog stava o Mladiću, kada je ranije saopšteno da je to nemoguće uraditi, Krivokapić je kazao da je juče intervenisao da se to uradi.

Upitan kako je moguće da je 15. aprila Vlada imenovala Slavicu Ilinčić na funkciju u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta koja je potpredsjednika Vlade nazvala Šiptarom, Krivokapić je kazao da nije imao takva saznanja.

Upitan zašto se gleda "kroz prste" pomoćniku generalnog sekretara Nikoli Kandiću kada je utvrđeno da je službeno vozio koristio pijan i izazvao udes, Krivokapić je kazao da je Kandić "rijetko dobar i odgovoran čovjek".

"U skladu sa zakonom kada bude postojao epilog, Kandić će biti suspendovan. Svaka negativna aktivnost koja se dešava krnji ugled Vlade."

 Hapšenje

Krivokapić je kazao da je danas čuo i da se spremalo njegovo hapšenje zbog, kako je kazao, veleizdaje zbog potpisivanja protivustavnog Temeljnog ugovora, a na pitanje ko bi ga uhapsio, rekao je da bi to bio specijalni državni tužilac Milivoje Katnić.

"Dobio sam informaciju i da mi se pripremalo hapšenje u Crnoj Gori jer sam počinio izdaju potpisujući ugovor koji je protivustavan", naveo je Krivokapić.

Premijer navodi da je napominjao ministra pravde Vladimira Leposavića da može da pokrene disciplinski protiv Katnića, ali da ovaj to nije učinio.

Krivokapić je pozvao svakoga iz parlamentarne većine da pokrene proceduru preispitivanja njegovog povjerenja, a da on neće podnijeti ostavku.

 

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније