Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

12. 06. 2021. 12:34 >> 12:39
2

ŠEHOVIĆ

SD će inicirati brisanje spornog člana Zakona o radu

Socijaldemokrate će predložiti izmjene Zakona o radu, kako bi se po hitnom postupku uklonila odredba kojom je smanjena granica za odlazak u penziju, a koju su, kako naglašavaju u toj partiji, praktično “krijući” izmijenili i usvojili, bez prethodnih analiza, bez javne rasprave i bez dogovora sa socijalnim partnerima.

Kako ističe poslanik SD-a Damir Šehović, odredba ima ogromne neočekivane posljedice po nedužne ljude kojih se to tiče, a treba je izbrisati prije nego što ostavi brojne negativne posljedice po društvo.

"Zato će SD predložiti izmjene Zakona o radu kako bismo izbrisali tu odredbu, i tražiće da se po hitnom (skraćenom) postupku vrati rješenje koje je bilo u zakonu i koje je nastalo kao rezultat dogovora socijalnih partnera", naglašava Šehović.

Kako dodaje, u školstvu se bez dogovora sa nastavnicima i Sindikatom javlja problem zaključenja ocjena i regularnog završetka nastavne godine. Sa druge strane će građani, koji su ni krivi ni dužni pogođeni ovakvom iznenadnom odredbom, a koji su praktično “juče” saznali da po sili zakona moraju u penziju, biti dovedeni u veoma nezavidnu socijalnu situaciju, jer će im visina penzije biti znatno niža od dosadašnje zarade. To znači da će imati niža primanja, a time i značajne neočekivane finansijske probleme u poštovanju svojih finansijskih obaveza.

"Dovesti nedužne ljude na ovakav način pred svršen čin, a koji su žrtva očiglednog političkog obračuna sa Milivojem Katnićem i želje vladajuće većine da se po svaku cijenu specijalni tužilac penzioniše, u najmanju ruku je neprimjereno, i ukazuje na još jedno u nizu antisistemsko rješenje za kojim se pribjeglo zbog vođenja tzv. 'ličnih ratova' pojedinaca iz vlasti. I pored sugestija Venecijanske komisije da se zakoni ne smiju mijenjati zarad jednog čovjeka, ovakvim potezima se pokazuje skandalozan nivo neodgovornosti, koji će se, još jednom, obiti o glavu cijelom društvu. Zato ćemo pored izmjena Zakona o svemu ovome obavijestiti i naše međunarodne partnere, od kojih očekujemo reakciju", naglašava Šehović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније