Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda ]

13. 06. 2021. 08:01   >>  08:06 5

OVE GODINE

Popis nemoguće organizovati po standardima

Kašnjenje sa usvajanjem budžeta i sa njim povezanih pretpostavki potrebnih za realizaciju najveće statističke akcije, ukazuju da realizacija popisa stanovništva, domaćinstava i stanova ne može biti sprovedena u 2021. godini u skladu sa međunarodnom metodologijom i međunarodnim konceptom kvaliteta, saopštili su za Pobjedu iz Uprave za statistiku (MONSTAT).

Popis stanovništva prvobitno je planiran za april ove godine, ali tada nije mogao biti održan, ne samo zbog toga što budžet nije bio usvojen, već i zbog pandemije korona virusa. U Crnoj Gori je posljednji popis održan 2011, a međunarodna praksa je da se ta statistička akcija realizuje na deset godina.

Situaciju u Crnoj Gori, osim kašnjenja budžeta i neusvajanja zakona o popisu stanovništva, komplikuje i činjenica da su naredne tri godine izborne, pa se u njima popis ne može i ne bi smio održati. Zbog toga se kao jedini logičan termin za realizaciju popisa nameću posljednji mjeseci ove godine.

Ipak, iz Monstata upozoravaju da im je, na osnovu dosadašnjeg iskustva u realizaciji popisa, od trenutka usvajanja zakona o popisu stanovništva, kao i budžeta, potrebno najmanje šest mjeseci za realizaciju definisanih pretpostavki za sprovođenje popisa.

“Međutim, imajući u vidu neizvjesnu situaciju izazvanu pandemijom, kao i složenu društveno-ekonomsku situaciju, jasno je da su uslovi za pripremu popisa 2021. godine značajno drugačiji u odnosu na 2011. godinu. To će zahtijevati razvijanje dodatnih protokola, odnosno dodatno vrijeme za pripremu i realizaciju popisa u odnosu na dosadašnje iskustvo, jer po međunarodnim preporukama za realizaciju popisa veoma je važno da se popis sprovede u stabilnom političkom i socijalno sigurnom okruženju u zemlji”, poručili su iz Uprave za statistiku.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao je nedavno u parlamentu da je budžetom planirano da se popis održi ove godine i da je u tu svrhu izdvojeno dva i po miliona eura Monstatu i 350 hiljada eura iz objedinjenih nabavki. Iz Monstata navode da su prvi prijedlog budžeta za 2021. godinu, uključujući i budžet za realizaciju popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, dostavili Ministarstvu finansija u avgustu 2020. godine.

“Kasnije, budžet je korigovan shodno limitima potrošnje definisanim smjernicama makroekonomske i fiskalne politike Ministarstva finansija i socijalnog staranja. Konačan prijedlog budžeta za 2021. godinu za Upravu za statistiku, kao i ostale potrošačke jedinice utvrđen je od strane Ministarstva finansija i socijalnog staranja, odnosno Vlade Crne Gore krajem marta 2021. godine”, podsjetili su oni.

Iako bi, kao u razvijenim državama, popis trebalo da bude puka statistička akcija, koja državi daje smjernice za socijalne i demografske planove, u Crnoj Gori je i ovo pitanje, nažalost, politizovano. Tako su ranije iz Demokratskog fronta podršku usvajanju budžeta uslovljavali održavanjem popisa u ovoj godini kao i vraćanjem naknada za majke troje i više djece, u tom savezu su sada promijenili stav.

“Imamo amandman za popis. Koliko sam vidio premijer najavljuje da će razmisliti da li će biti popisa. Popis je zakonska obaveza. Trebalo je da bude održan u aprilu. Nijesu velika nedostajuća sredstva za održavanje popisa, ona treba da se obezbijede iz budžetskih rezervi i mi očekujemo da popis bude održan u oktobru ili novembru i tu nema nikakvog izgovora jer se radi o zakonskoj obavezi. To je uostalom i naše obećanje koje smo dali građanima”kazao je nedavno za Javni servis jedan od lidera DF-a Milan Knežević.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније