Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

14. 06. 2021. 08:19 >> 08:23
1

SD

Revidirati usvojene izmjene Zakona o radu

Izmjene Zakona o radu mogu izazvati probleme u održivosti penzijskog sistema i stvoriti egzistencijalne probleme za značajan broj građana, upozoravaju Socijaldemokrate (SD).

"Naime, penzijski sistem je od početka krize sa koronavirusom, između ostalog i zbog gubitka posla velikog broja ljudi, doveden u stanje 1,26 zaposlenih naspram 1 penzionera, dok bi taj odnos idealno trebalo da bude 3 zaposlena naspram 1 penzionera. Dodatno, nema sumnje da će veliki broj ljudi koji će, prema ovim izmjenama naprasno otići u penziju, pokrenuti postupak za poništaj rješenja o prestanku radnog odnosa i insistirati na obeštećenju i zaštiti svojih prava, ukoliko se ove izmjene Zakona pokažu neustavnim", navode iz SD-a.

Oni dodaju da nemaju ništa protiv izmjena bilo kojeg zakona ukoliko iza njih stoji dogovor socijalnih partnera, ali, kako su istakli, to je izostalo u ovom slučaju.

"Naime, ponavljamo da zbog izmjena Zakona o radu značajan broj građana danas nije znao da treba faktički 'sjutra' da se penzioniše. Oni su i finansijski ugroženi jer im se naprasnim odlaskom u penziju mijenja finansijska situacija na gore, a finansijske obaveze ostaju iste", navode iz SD-a.

Oni dodaju da ni smanjenje starosne granice sa 67 na 66 godina za odlazak u penziju ne može biti razlog za izmjene Zakona o radu, jer je, kako su kazali, po Zakonu o PIO ta granica prošle godine upravo smanjena sa 67 na 66 godina.

"Međutim, što je povoljnije za zaposlene, Zakon o PIO govori kada zaposleni MOŽE da ode u penziju i to isključivo zavisi od njegove volje, a Zakon o radu kada zaposleni MORA da ode u penziju. Dodatno, nijesu uzeti u obzir građani kojima se staž računa sa uvećanim trajanjem, a koji će sad znatno ranije morati po sili zakona u penziju", navodi se u saopštenju.

Na kraju, kako su kazali, nedostaje i proračun na koliko zaposlenih se odnosi ova norma i kolika će dodatna penziona sredstva biti potrebna za njenu primjenu.

"Zbog važnosti ove problematike neophodno je da sa jalovih saopštenja i političkog prepucavanja pređe na iznalaženje kompromisnog rješenja u cilju adekvatnijeg zadovoljenja životnih potreba naših građana, uz neophodan dogovor socijalnih partnera", zaključuju iz SD-a.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније