Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

15. 06. 2021. 14:12   >>  15:13 3

HOĆE DIJALOG

Opozicija napustila Odbor za izbornu reformu

Članovi Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu iz reda opozicije, neće više učestvovati u radu tog tijela dok se, kako su saopštili, ne kreira ambijent u kojem će dijalog i kompromis biti važniji od partikularnih uskopartijskih interesa baziranih na principima poželjnih i nepoželjnih partnera.

To su poručili predstavnici opozicije u Odboru Draginja Vuksanović Stanković, Kenana Strujić Harbić, Genci Nimanbegu i Boris Mugoša.

“Kompleksnost društveno-poličkog ambijenta i neophodnost unapređenja izbornog ambijenta zahtijevaju da se sa terena priče o reformama i neophodnom dijalogu pređe na konkretna djela, odnosno da se fokus sa puke forme pomjeri na suštinu”, poručuju poslanici opozicije.

O cijeloj problematici će, kako kažu, obavijestiti Delegaciju EU u Crnoj Gori i predsjednika Parlamenta, sa ciljem da se stvore sve neophodne pretpostavke za eventualni dalji rad Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, odnosno njihovu participaciju u njegovom radu jer, kako kažu, bez predstavnika opozicije Odbor nema kvorum za rad.

Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva je, kako poručuju, trebao da bude mjesto dogovora, kompromisa i afirmacije demokratske i političke ozbiljnosti i odgovornosti aktera na političkoj sceni.

“Mi, članovi Odbora iz opozicije, smo od samog početka njegovog rada pokazivali veoma posvećen odnos prema svim njegovim zadacima. O tome između ostalog svjedoči i činjenica da je u okviru radnih grupa Odbora upravo najviše uradjeno u onoj kojom je rukovodila članica Odbora iz opozicije. Takođe, prisustvovali smo i svim sjednicama Odbora sa ciljem da se stvore neophodne pretpostavke za njegov kvalitetan, odnosno učinkovit rad”, poručuju iz opozicije.

Spor oko pridruženog člana

Kažu da su već kod kompletiranja sastava Odbora pridruženim članovima iz reda NVO i akademske zajednice, članovi Odbora iz reda parlamentarne većine pokazali manjak volje za dijalogom i kompromisom, a kako dodaju, a višak politizacije procesa i pristupa koji u “prvi plan ima kriterijum političke poželjnosti, a ne kvalitet ponuđenih referenci”.

To je, kako dodaju, posebno došlo do izražaja prilikom izbora predstavnika akademske zajednice.

Opozicija podsjeća da, na prvom javnom pozivu za izbor dva pridružena člana Odbora iz reda akademske zajednice nije bilo prijavljenih kandidata.

Nakon toga raspisan je drugi javni poziv na kojem su se prijavila dva kandidata.

“Oko jednog kandidata je na posljednjoj sjednici Odbora postignuta saglasnost prisutnih članova da ne ispunjava uslove javnog poziva i prešlo se na glasanje oko prijavljenog kandidata za kojeg je utvrđeno da ispunjava uslove javnog poziva”, ističe opozicija.

U pitanju je, kako dodaju, kandidat koji je već duži niz godina na domaćoj i na međunarodnoj sceni javno prepoznat upravo po ekspertizi u izbornoj problematici.

Radi se o kandidatu koji je koordinirao monitoringom svih nacionalnih izbora u Crnoj Gori od 2000. do 2012. godine i između ostalog, kao jedan od predstavnika građanske inicijative, svojevremeno zastupao na plenarnom parlamentarnom zasijedanju nekoliko zakonskih rješenja koji su među zadacima i aktuelnog Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu.

“Navedeni kandidat je Generalni sekretar Evropske mreže organizacija za monitoring izbora ENEMO, član Upravnog odbora globalne mreže posmatrača izbora GNDEM i učesnik brojnih međunarodnih misija za nadgledanje izbora. Devet puta je bio šef Međunarodnih posmatračkih misija za nadgledanje izbora (ENEMO), a trenutno vodi misiju nadgledanja izbora u Moldaviji. Ima objavljenje radove u međunarodnim časopisima i kjnigama renomiranih stranih izdavača i jedini je univerzitetski profesor izbornih sistema u Crnoj Gori”, navode predstavnici opozicije u Odboru.

Ističu da u situaciji kad postoji samo jedan kandidat i to neko ko ima sve navedene reference, koje apsolutno odgovaraju uslovima javnog poziva, glasovima protiv i uzdržan 6 od 7 članova Odbora iz reda parlamentarne većine, taj kandidat nije dobio potrebnu većinu da bude pridruženi član Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu.

“Podsjećamo javnost da pridruženi članovi Odbora iz reda NVO i akademske zajednice nemaju pravo odlučivanja u Odboru već je njihova uloga da svojom ekpertizom doprinesu donošenju kvalitetnijih zakonskih rješenja, što dodatno poteze parlamentarne većine čine diskutabilnim. Sve navedeno ukazuje da u dosadašnjem radu Odbora kod parlamentarne većine ne postoji suštinska namjera da se realizuju ciljevi zbog kojih je Odbor obrazovan a to su sveobuhvatna reforma izbornog zakonodavstva i uspostavljanje punog povjerenja javnosti u izborni proces”, navode opozicioni članovi Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније