Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

16. 06. 2021. 17:10   >>  17:36 18

KRAPOVIĆ

Glasaćemo za smjenu Leposavića ako DPS ne dođe

Poslanici Demokratske Crne Gore glasaće za smjenu Vladimira Leposavića, ako DPS ne dođe sjutra na sjednicu, kazao poslanik te partije Dragan Krapović.

Krapović je to kazao tokom pretresa u odnosu na prijedlog o razrješenju ministra Leposavića koji je u toku u Skupštini Crne Gore. 

On je dodao da Leposavić mora da ode, ali da je trebao da podnese ostavku.

Poslanici u Skupštini Crne Gore raspravljaju o prijedlogu za razrješenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića. U Skupštini nema poslanika DPS-a. Poslanici Građanskog pokreta URA poručili su da će glasati za smjenu Leposavića. Za smjenu Leposavića glasaće SD, SDP-a i BS-a, kao i lider LP Andrija Popović.

Radunović: Šta ćemo da radimo ako se DPS ne pojavi

Šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta Slaven Radunović saopštio je da je premijer Krivokapić, kako kaže, ishitrenim potezom doveo u situaciju da se današnja rasprava u Skupštini više tiče njega nego Leposavića.

Za ovakvu odluku je, kako kaže, potrebno da se prvu obezbijedi većina. Radunović je ponovio da DF neće glasati za smjenu Leposavića.

“Znate li da otvarate pandorinu kutiju, da svako od vas može da bude smijenjen sa jednim glasom opozicije. Šta ćemo da radimo, ako se DPS ne pojavi, pa ne bude smijenjen Leposavić. Nećete valjda napraviti presedan i reći, nema veze nastavljamo da radimo”, naveo je Radunović.

“Da smo mi znali kako ćete vi da se ponašate od momenta od kada je ostvarena pobjeda vi sigurno nebiste tu bili”, zaključio je Radunović.

Sve je dio kampanje posvađaj komšije

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović kaže da je ministar Leposavić izjavama o Srebrenici rasplamsao, nove podjele i dao pogonsko gorivo bivšem režim.

On ipak dodaje da je Leposavić svojim izjavama oslabio položaj Crne Gore u svijetu.

“Ako na ostavku ministar nije spreman, svi treba da znaju da ga sa opozicijom nećemo smjenjivati, jer ga sa opozicijom nijesmo ni birali”, poručio je Bogdanović.

Ako za posljedicu budemo imali pad Vlade, onda, kako dodaje Bogdanović, oni koji nijesu bili spremni na ostavke neka preuzmu odgovornost za posljedice.

“Svako ko misli da će srušti ovu vlast i politiku, taj griješi i to se sigurno neće desiti”, istakao je Leposavić.

“Ja sam duboko ubijeđen da je ovo dio kampanje posvađaj komšije. Sve počelo sa pitanjem poslanika DPS-a, a završilo se sa ogovorom ministra pravade. Ostvaljam građanima da razmisle ko od ovoga ima korist sadašnja ili bivša vlast”, poručio je Bogdanović.

SNP-u ne pada na pamet da sa DPS-om glasa za smjenu Leposavića

Poslanik SNP-a Dragan Ivanović kazao je da se neprijatno osjeća, povodom rasprave o smjeni Leposavića.

“Smeta mi što smo dali povoda opoziciji da nas kritikuje i da li mi dajemo povoda da budemo kao neko prije nas, a ja znam da nije tako”, kazao je Ivanović.

Pitao je aktulenu vlast da li misle da će im građani sve oprostiti samo da se DPS ne vrati. Saopštio je i da u novoj većini nema saradnje.

“Stvari rješavamo sporo i sada se postavlja pitanje ko će sa kim da glasa za rješenje ministra pravde. SNP-u ne pada na pamet da sa DPS-om glasa za smjenu Leposavića, po cijenu da se sjutra održe izbori”, naveo je Ivanović.

Poslanik Pokreta za promjene Branko Radulović rekao je, pored ostalog, da bi on Leposavića smijenio zato što od kada je na tu funkciju nije donio zakone u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, poput država u okruženju.

Radulović je poručio da bi zbog toga smijenio Leposavića.

Poslanica Građanskog pokreta URA Suada Zoronjić kazala je da će ona glasati za smjenu Leposavića. Ona je navela da je Leposavić vrsni intelektualac, ali da resora kojim rukovodi ima odgovornost.

"Ako se lično ne zalaže za nešto, nije smio iznijeti lične impresije na tu temu", smatra Zoronjić i dodala da je Leposavić doveo u pitanje međunarodni ugled Vlade Crne Gore čiji je član.

Poslanik Socijaldemokrata Ivan Brajović kazao je da je apsolutno nemoguće prognozirati šta će se desiti na glasanju, ali da će tri poslanika SD-a podržati smjenu Leposavića.

Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović ocijenio je da je inciijativa premijera da smijeni Leposavića naišla na pozitivnu reakciju u partiji na čijem je čelu.

"Nije odgovorno da ministar iznese ovakav stav i negira genocid u Srebrenici. Plašim se da ovakve izjave ponovo vrijeđaju žrtve i otvaraju rane porodicama. Takve izjave ne čine dobro našoj državi u cjelini prave još veću etnički distancu", poručio je Konjević.

Poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević smatra da premijer Krivokapić treba da podnese ostavku.

"Ne poznaje teorija ni praksa da ostanete na čelu vlade u kojoj su većina i opozicija promijenili poziciju", rekao je Konjević.

Civilizovani aspekt parlamentarne demokratije, prema njegovim riječima, poznaje jedino da premijer podnese ostavku u ovoj situaciji.

"Čiji ste Vi premijer? Ove vlade očigledno niste. Za vaš prijedlog 90 odsto parlamentarne većine neće dati podršku, a vi mislite da budete naš premijer. Nije logično. Dolazite u situaciju da vas niko ne želi za premijera, a da ste vi na toj poziciju", naveo je Konjević.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović rekao je da će podržati inicijativu za smjenu Leposavića.

"Najporaznije što je Leposavić dobijao čestitke iz Vlade i Skupštine"

Najopasnija činjenica u vezi sa negiranjem genocida ministra Leposavića jeste da je, kako je i sam rekao, za takav stav uveliko dobijao čestitke i iz Vlade i iz Skupštine, poručio je danas predsjednik Socijaldemokrata Ivan Brajović, tokom rasprave o smjeni Leposavića.

Potpredsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović zatražio je ostavku premijera jer, kako kaže, premijer je taj koji je i postavio Leposavića na jednu od najodgovornijih pozicija u Vladi, a danas ga smjenjuje sa opozicijom uz samo četiri glasa iz parlamentarne većine, što dovoljno govori o statusu i autoritetu premijera.

Obojica su istakli da za Socijaldemokrate smjena Leposavića nema alternativu.

Šehović je istakao da niko nikad nije rekao da je čitav narod ili država zločinački ili genocidan, kao i da niko nema problema sa time da se svi zločini osude, ali se na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata ništa ne može porediti sa Srebrenicom, zbog čega je i potrebno jasno određenje po ovom pitanju.

Na kraju je podsjetio na stav Glavnog tužioca Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Bramerca da „poricanje i glorifikacija zločina su posljednji stepen genocida“, te da to misli čitava međunarodna zajednica.

Šehović je u svom izlaganju naglasio da je Leposavić jedini ministar pravde u civilizovanoj Evropi koji ne priznaje genocid u Srebrenici niti odluke međunarodnih sudova pod okriljem UN.

 

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније