Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

16. 06. 2021. 20:44   >>  20:52

PRESKER

Jaki signali iz EU da treba nastaviti sa proširenjem

Imamo vrlo jake signale iz same Evropske unije iz institucija EU da treba nastaviti sa politikom proširenja, kazao je ambasador Slovenije u Crnoj Gori Gregor Presker. On ističe da strukture vladajuće koalicije koje su prozapadne i proevropske treba da ostvare dijalog sa opozicijom.

Za 15 dana Slovenija će preuzeti predsjedavanje u Savetu Evropske unije od Portugala. Presker je gostujući u emisiji Fokus na Televiziji Crne Gore kazao da je toko sastanka ministara vanjskih poslova EU 10. maja dat značaj politici proširenja i tome da bi trebalo ubrzati proces.

Slovenija će kaže, pomoći na tom putu.

"Slovenija je zemlja koja ima korijene u ovom regionu. Još uvijek su neke članice EU uzdržane, ali na nama i vama je da ubijedio one koji su skeptični da taj proces treba da se ubrza. Jaki signali treba da se daju iz zemalja regiona Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije, ali i zemlaja koje su kandidati Albanije, Bosne i Hercegovine i Kosova", kazao je Presker.

Sada je, kaže, trenutak, dok Slovenija predsjedava.

"Imamo jake signale sa svih strana, sada smo na tom talasu, sada je trenutak, mi predsjedavamo, znamo situaciju u regionu, možemo da zastupamo vaše intrerese ako pokažete konkretno da ste nešto napravili na tom putu i da ubijedimo uzdražane članice to je u našem programu", kazao je Presker.

On ističe da strukture vladajuće koalicije koje su prozapadne i proevropske treba da ostvare dijalog sa opozicijom.

"Ključna pitanja o imenovanju ljudi u pravosuđu treba usvojiti sa dvotrećinskom ili tropetinskom većinom, bez opozicije se to ne može postići. Mislim da bi vladajuća većina trebala i pred svojim biračkim tijelom da se opravda zašto je dobro da se stvori kompromis sa opozicijom, da se krene u usvajanje određenih zakonskih rješenja", kazao je Presker.

Konsenzis je, ističe, jako važan i dodaje da treba nešto konkretno uraditi.

"Mislim da bi, nakon posjete premijera Zdravka Krivokapića Briselu, mislim da je on vidio da je trenutak pravi i da treba podstaći dijalog sa opozicijomm i da bi mi imali više materijalam i to promivisali kod drugih članica EU", zaključio je Presker.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније