Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

18. 06. 2021. 16:16 >> 16:16
3

ABAZOVIĆ

Slijedi žestok obračun sa kriminalom i korupcijom

Crnoj Gori slijedi žestok obračun sa kriminalom i korupcijom i rezultate će isporučiti za godinu, poručio je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović na panelu na nivou ministara zaduženih za vanjske i evropske poslove na Western Balkans Summit u Beču.

Na panelu, čiji je domaćin bila austrijska ministarka za Evropsku uniji (EU) i Ustav Karolina Edtštadler, tema je bila politika proširenja zemalja Zapadnog Balkana i razmjena mišljenja u kontekstu Konferencije za budućnost Evrope, uoči plenarnog sastanka Konferencije koji će se održati sjutra Strazburu.

Abazović je, kako je saopšteno iz Vlade, naveo da nakon pristupanja u NATO, punopravno članstvo u EU ostaje strateški cilj koji nema alternativu i kojim bi Crna Gora zaokružila svoju spoljnopolitičku viziju.

On je dodao da u tom smislu, Crnoj Gori izuzetno znači nedvosmislena podrška međunarodnih partnera evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, koju je EU još jednom potvrdila u svom predlogu nove metodologije pregovora.

„Ohrabruju nas i dodatno motivišu poruke koje smo u maju čuli iz Evropskog parlamenta, naročito kada govorimo o napretku u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao glavnoj smetnji napretku Crne Gore“, naveo je Abazović.

On je kazao da je uvjeren da će Crna Gora, koja je najviše odmakla u pregovaračkom procesu, efikasno završiti ovaj put.

„Na tom putu stoji nam trnovit reformski proces, ali je Crna Gora riješena da taj posao završi. U narednom periodu slijedi žestok obračun sa kriminalom i korupcijom. Isporučićemo rezultate za godinu dana“, naglasio je p Abazović.

On je ponovio da integracija Crne Gore u EU nema alternativu i da su odlučni da dovrše svoje reformske procese.

„Novom metodologijom proširenja vladavina prava je okosnica pregovaračkog procesa. Reforme u oblasti vladavine prava su jedan od prioriteta rada Vlade i u prehodnih pola godine postignuti su pomaci u tom smislu“, kazao je Abazović.

On je uvjeren da će u dobroj komunikaciji sa Evropskom komisijom i državama članicama Unije crnogorski partneri prepoznati napore u cilju zatvaranja pregovaračkih poglavlja 23 i 24.

Govoreći o poglavljima 23 i 24, Abazović je naveo da je od najveće važnosti definisati ključne prioritetne aktivnosti kako bismo,u što kraćem roku, dobili završna mjerila.

„Nedavno objavljeni Non pejper za vladavinu prava, kao i Rezoluciju Evrospkog parlamenta o Crnoj Gori uzimamo kao smjernicu našeg daljeg rada i napretka“, rekao Abazović.

On je istakao da od samog početka pregovora, Crna Gora pregovara po najstrožijim kriterijumima i želi da u EU uđe kao ravnopravan i spreman partner, stavljajući u prvi plan kvalitet reformi koje sprovodi.

On je dodao da smatra izuzetno važnim što dokument o Novoj metodologiji prepoznaje snažni politički karakter pregovaračkog procesa i značaj snažnije političke dimenzije, kroz dinamiziranje političkog dijaloga na najvišem nivou, češće i redovnije Samite EU-ZB, međuvladine konferencije i kontakte.

„Pozdravljamo pristup u kome vladavina prava zadržava centralnu ulogu u procesu približavanja Uniji, svjesni da izgradnja savremenog i ekonomski prosperitetnog društva ide ruku pod ruku s demokratskim razvojem“, zaključio je Abazović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније