Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ pobjeda.me ]

20. 06. 2021. 18:56   >>  18:56 19

KRIVOKAPIĆ

Crna Gora želi u EU do kraja 2024. godine

Crna Gora teži članstvu u Evropskoj uniji prije kraja 2024. godine, kazao je premijer Zdravko Krivokapić u intervjuu austrijskoj agenciji APA.

On je kazao da se nada da će to biti slučaj u sadašnjem mandatu Evropske komisije.

"Ova vlada želi raditi ubrzanim tempom. Nema vremena za gubljenje", rekao je Krivokapić, koji je borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala proglasio glavnim prioritetom svoje vlade.

"Najvažnije je da zakon više neće biti selektivan, kao što je to trenutno još uvijek slučaj", rekao je Krivokapić.

Korupciju, kako je naveo Krivokapić, Vlada želi da svede na nulu kako više ne bi bilo "organizovanog kriminala koji je međunarodno umrežen".

Premijer je takođe kritikovao bilans bivše vlasti u pregovorima sa EU. Pregovori su trajali devet godina za vrijeme prethodne vlade, "ali osim posljednje dvije i po godine, malo smo napredovali", navodi Krivokapić.

On je za agenciju APA kazao da je prozapadni kurs Crne Gore nepovratan.

"Crna Gora je apsolutno nezavisna i naša se nezavisnost nikada se ne može dovesti u pitanje", poručio je Krivokapić, kako navodi agencija APA, Beogradu.

Istovremeno je priznao da su odnosi sa Srbijom trenutno nejasni i na neki način neodređeni.

Upitan o non-pejperu koji je nedavno rasplamsao polemike u javnosti na Zapadnom Balkanu, Krivokapić smatra da je vrijeme za promjene granica prošlo.

"Ne možemo promijeniti svoju prošlost, ali možemo odrediti svoju sadašnjost i budućnost", rekao je.

Na pitanje o mogućoj razmjeni teritorija radi rješavanja kosovskog pitanja Krivokapić poručuje da je to pitanje između Beograda i Prištine.

"Postoje brojne mogućnosti za dobro rješenje. Međutim, članstvom u EU sve postaje puno lakše jer bi granice unutar Unije nestale. Crna Gora ima dobrosusjedske odnose sa svim zemljama u regiji i nema teritorijalnih sporova", naglasio je Krivokapić.

Crna Gora je kako navodi, uzor drugim zemljama u regionu kada je riječ o mogućnosti demokratske promjene vlasti.

"Možemo im dati nadu da postignu istu stvar", navodi on.

Krivokapić je pohvalio autrijskog saveznog kancelara Sebastijana Kurca koji je u petak bio domaćin sastanka šefova vlada Zapadnog Balkana u Beču.

"Ova nam inicijativa puno znači i stvara zamah", rekao je premijer. Postojalo je vrijeme, kako je naveo, "kada su se ljudi pitali hoće li uopšte doći do širenja na Zapadni Balkan".

Slovenačko predsjedavanje Savjetom EU, koje započinje početkom jula, takođe je vrlo važno.

"Za nas je važno da se možemo osloniti na nekoga ko nas poštuje", rekao je Krivokapić uz ocjenu da je Janez Janša bio "vrlo dobronamjeran" i "spreman raditi na tome da Crna Gora postane sljedeća država članica EU"

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније