Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

21. 06. 2021. 18:33   >>  18:34

LEKOVIĆ

"Raičević formirao paraorgan bez saglasnosti SO Bar"

Formiranjem „Savjeta za ekonomski razvoj“ predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević nastavio je sa praksom autokratskog vladanja uz potpuno ignorisanje zakonodavne vlasti odnosno Skupštine Bar, saopštio je odbornik Demokrata u SO Bar Momčilo Leković.

"Ovaj „parasavjet“, kako je istaknuto na sajtu Opštine Bar ima za cilj kreiranje povoljnog poslovnog ambijenta za privlačenje domaćih i stranih investitora, saradnju sa lokalnom privredom i identifikovanje izazova i potencijala barske ekonomije, formiran je samoinicijativno od strane Predsjednika Opštine i bez znanja i saglasnosti najvišeg barskog predstavničkog doma, Skupštine opštine Bar ali i protivno Zakonu o lokalnoj samoupravi", navodi Leković.

Kako je istakao, formiranje Savjeta radi unaprjeđenja rada opštine isključivo je moguće uz saglasnost Skupštine Opštine.

"Naime, Zakon o lokalnoj samoupravi u svojim odredbama ne poznaje “Savjet za ekonomski razvoj” već članom 198 propisuje da se radi unapređenja rada lokalne samouprave u opštini može osnovati tzv. “Savjet za razvoj i zaštitu lokalne samouprave”, pri čemu članove savjeta bira Skupština opštine iz reda istaknutih i uglednih građana opštine i stručnjaka iz oblasti od značaja za lokalnu samoupravu. Takođe, članom 43 istog Zakona propisano je da radi efikasnog i racionalnog vršenja poslova iz nadležnosti skupštine, obrazuju se odbori i savjeti, kao stalna radna tijela, a mogu se obrazovati i komisije kao povremena radna tijela. Dakle, član 43 kao i član 198 nedvosmisleno propisuje da savjete koji se formiraju radi unapređenja rada opštine, jedino i isključivo može formirati skupština opštine koja vrši izbor članova savjeta", dodaje Leković.

Ostaje nejasno, naglašava Leković, po kojem je osnovu Opština Bar formirala Savjet za ekonomski razvoj opštine i istovremeno izvršila izbor članova, s obzirom da je formiranje i izbor, u isključivoj ingerenciji Skupštine opštine Bar.

"Na osnovu medijskih izvještaja saznajemo da će novoformirani savjet već danas u Baru održati prvi sastanak sa predsjednikom države Milom Đukanovićem, pa se samim tim može zaključiti da je Opština Bar pred lokalne izbore zvanično započela sa formiranjem fantomskih paraorgana, koje formira bez saglasnosti Skupštine opštine Bar, odnosno potpuno nezakonito", zaključuje Leković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније