Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ rtcg.me ]

24. 06. 2021. 12:58 >> 20:38
18

KRIVOKAPIĆ

Izborna pobjeda neće biti dovedena u pitanje

Vlada će nastaviti da radi svoj posao u domenu ustavnih i zakonskih ovlašćenja, a konstituenti vlasti će zasigurno raditi na iznalaženju dogovora oko prevazilaženja postojeće situacije, kazao je premijer Zdravko Krivokapić. On je odgovarajući na konstataciju poslanika Ivana Brajovića da je Vlada izgubila povjerenje poslanika većine kazao da je jedno sigurno da pobjeda koja se desila 30. avgusta ne smije biti dovedena u pitanje.

Počeo je premijerski sat na kom premijer Zdravko Krivokapić odgovara na pitanja šefova klubova poslanika ili ovlašćenih lica.

Napadi na vjerske objekte nijesu koordinirani

Poslanik Momo Koprivica je u ime kluba poslanika Demokrate-Demos pitao predsjednika Vlade o napadima na vjerske objekte.

“Kad god imamo napad na neki vjerski objekat, iza toga stoji korupcija i kriminal. Za identiteske rizike je potrebno dvoje. Šta se radi po tom pitanju?”, kazao je Koprivica.

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je da Uprava policije radi na  identifikaciji svih bezbjednosnih rizika koji mogu uticati na održavanje stabilnosti  i bezbjednosnog ambijenta.

“U odnosu na registrovane napade na vjerske objekte Uprava policije za sada ne raspolaže saznanjima da je riječ o koordiniranim aktivnostima koje imaju za cilj dalju polarizaciju društva i podrivanje bezbjednosti. Analizirajući registrovane slučajeve zaključuje se da je riječ o aktima pojedinca, odnosno manjih grupa koji svoje nezadovoljstvo iskaljuju kroz različite oblike nasilja i delikventnog ponašanja”, rekao je Krivokapić.

On je dodao da će policija u budućnosti analizirati sve bezbjednosno interesantne pojave na osnovu kojih će planirati preventivne aktivnosti.

"Situacija po ovom pitanju je stabilna i pod kontrolom", kazao je premijer. 

Kazao je da su on i predsjednik Skupštine na meti napada medija.

“Ja sam se u oktobru opredijelio da neću zamjenu nego promjenu. Zato je obaveza svih nas da se Vratimo Crnoj Gori. Ova Vlada ima jasnu viziju kako Crna Gora može da izgleda 2024. godine i kako građani mogu da žive bez da ih neko potkupljuje”, kazao je premijer.

Tvrdi da je danas jedna grupa ljudi krenula da upadne u Cetinjski manastir.

“Ta grupa je bila mala i nije završila svoj posao bez obzira ko je bio nalogadavac. Ovo što se dešava od 1.septembra u kontinuitetu daje pretpostavke da se radi o organizovanom pristupu. Policija nema podataka koje to mogu potvrditi. U Crnoj Gori se još nije desilo da bude otkriven nalogodavac, najčešće samo počinilac. Mene ne interesuje ko je izvršio, nego ko je nalogodovac”, kazao je premijer.

Naći će način da prevaziđu trenutnu situaciju

Predsjednik kluba Socijaldemokrata Ivan Brajović pitao je premijera da li ima plan za prevazilaženje ove, kako je ocijenio, do sada nezabilježene političke situacije u kojoj se nalazi Crna Gora.

"Vlada na čijem ste čelu izgubila je povjerenje većine poslanika u Skupštini Crne Gore, a Skupština je izgubila kvorum za održavanje plenarne sjednice. Koje poteze planirate da povučete u cilju saniranja trenutnog stanja", pitao je Brajović.

Krivokapić je odgovorio da pitanje povjerenja nije stvar utiska već provjerljiva činjenica koja se utvrđuje sprovođenjem procedure.

“Kvalifikovati ovu političku situaciju kao nezabilježenu je pretenciozno, naročito kad to činite vi za vrijeme čijeg predsjedavanja Skupštinom su u ovom domu hapšeni poslanici opozicije kako bi vlasti obezbijedili usvajanje diskriminatorskih zakona”, kazao je Krivokapić.

On je kazao da pitanje kvoruma nije pitanje za vladu već za poslanike.

"Vlada će nastaviti da radi svoj posao u domenu ustavnih i zakonskih ovlašćenja, a konstituenti vlasti će zasigurno raditi na iznalaženju dogovora oko prevazilaženja postojeće situacije.Jedno je sigurno da veličanstvena pobjeda koja se desila 30. avgusta ne smije biti dovedena u pitanje", kazao je Krivokapić. 

Premijer je rekao da je puno lakše biti poslanik, nego član Vlade. 

Brajović je odgovorio da je uvreda za poslanike ako im se kaže da im je posao lak.

 "Svaki posao je težak ako se radi odgovorno. Rješenje izlaska iz krize je da podneste ostavku",naveo je Brajović.

Odnosi sa srpskim vlastima se ne odražavaju na turizam

U ime kluba poslanika "Crno na bijelo", poslanik Srđan Pavićević, pitao je premijera kako on tumači, u kontekstu najnovijih političkih događanja, odnos srpskih zvaničnika prema Vladi, premijeru i zvaničnoj politici Crne Gore i njenim protagonistima.

"Da li će najnovija događanja imati i kakve reperkusije na zajednički život u regionu i kval itet susjedskih odnosa između Srbije i Crne Gore? Da li će se stavovi zvaničnog Beograda odraziti na turizam, trgovinu, ekonomiju, saradnju u domenu kulture i slično", pitao je Pavićević.

Krivokapić je kazao da u istoriji Crne Gore nije zabilježeno da u kratkom roku sa najvećih adresa neko ovako otrovne strijele upućuje Vladi, premijeru, predsjedniku Skupštine i pokušava da ih proglasi izdajnicima.

“Ova vlada radi na nadgradnji odnosa sa svim susjedima kako bi dala podstrek za demokratski, ekonomski i svaki drugi napredak regiona. Mi nemamo otvorenih pitanja sa susjedima i dosljedni smo u sprovođenju svog cilja. Pokušali smo sve da izgradimo što bolje odnose sa Srbijom. Sarađivali smo na nivou ministara i bukvalno ne postoji ni jedan ministar koji nije posjetio Srbiju, osim premijera”, kazao je on.

Istakao je da broj turista koji nesmetano borave na primorju govori da trenutno zaoštravanje odnosa sa tom zemljom ne utiče na turizam i posjetu iz Srbije. 

Krivokapić je kazao da je Crna Gora matica Srba koje žive u Crnoj Gori, a ne Beograd.

Poslanika Bošnjačke stranke Amera Smailovića interesuje šta Vlada namjerava da uradi u narednom periodu kako bi zaustavila porast broja nezaposlenih.

Krivokapić je kazao da je Bošnjačka stranka bila u vlasti kada nijesu realizovana tri projekta iz Luksemburga. Sada je najavio jedan koji je namijenjen mladima. 

Premijer je kazao da projekat Garancija za mlade treba da podstakne sve mlade da afirmišu svoje znanje i vezu sa našim prostorima.

"Ja sada želim da znam kada počinje odgovornost ove Vlade za sve projekte za puteve koji su obustavljeni. Volio bih da znam koji su to projekti iz Luksemburga koji nijesu završeni i ko je kriv za to", kazao je Smailović. 

"Ako ova Vlada nije primjer meritokratskog pristupa, ne znam koja je"

Predsjednik kluba Socijaldemokratske partije i albanske koalicije "Jednoglasno" Raško Konjević pitao je premijera Krivokapića za ocjenu rada Vlade u proteklih 200 dana.

"I da li smatrate da Vi imate nepodijeljenu podršku Skupštine za nastavak rada Vlade, u skladu sa ustavnim ovlašćenjima. ne pozivam Vas da podnesete ostavku, već da pokrenete dijalog da pokušamo riješiti ovu situaciju, jer ako ostane ovako odgovorsnost ćete snositi Vi", kazao je Konjević.

Konjević je dodao da dvije trećine vlasti nije zadovoljno Vladom koju su izabrali, niti je opozicija, što je normalnije zadovoljna u tom kontekstu.

“Poštovani gospodine Konjeviću, nemojte da se plašite jer se vi sa društvom iz vaše partije nećete vratiti sa onima koji su upravljali Crnom Gorom. Ako ova Vlada nije primjer meritokratskog pristupa, ne znam koja je. Nađite mi taj primjer iz Istorije Crne Gore. Nikada revanšista nijesam bio i dobro znam kako je biti smijenjen bez razloga”, odgovorio je Krivokapić.

Premijer tvrdi da direktor ANB-a Dejan Vukšić ne pripada i jednoj političkoj partiji u Crnoj Gori, kao ni on sam.

“Nađite mi jedan primjer da je sadašnja Uprava kadrova uradila bilo šta što nije u skladu sa procedurom, sisrtemskim rješenjem i poštovanjem da najbolji pobijedi, ja ću reći da ste u pravu”, kazao je Krivokapić.

Konjević je kazao da je bivši sekretar premijera najveći primjer meritokratije. 

"Mislim da ja sada imam bolje mišljenje o Vama od njega. Vi ste birali te ljude i kada ste se politički razišli onda oni kritikuju vaš rad", kazao je Konjević. 

Dodao je da premijer treba da pokuša da riješi situaciju u kojoj se danas nalazi. 

"Vi ste, ustavno gledajući, najmoćnija politička figura u Crnoj Gori, i imate u tom segmentuu odgovornost da se ova agonija u kojoj se Crna Gora nalazi na određeni način riješi. Ovo je pitanje koje tangira naše građane jer u ovim okolnostima Vlada neće moći da sprovodi nikakve reforme. Ako postoji bilo kakva dilema da premijer nema podršku, sam inicira pitanje povjerenja", kazao je Konjević.

Premijer se zahvalio Konjeviću na sugestijama i kazao da će sam donijeti odluku koja je najbolja za većinu koja je pobijedila 30. avgusta.

Demantovao je Konjevićeve riječi da je bio član DPS-a kada je bio predsjednik akreditacionog tijela. Istakao je da ga je na to mjesto kandidovalo znanje i kompentencija, te da je iz novina saznao da je smijenjen, što prema njegovim riječima govori o odnosu DPS-a prema funkcionerima.  Kazao je da Vladu ne brani ništa, do njihovi rezultati.

 

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније