Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda ]

22. 06. 2021. 22:10   >>  22:32

VARHELJI

Ispuniti privremena mjerila u ključnim poglavljima

Prioritet Crne Gore u nastavku procesa proširenja mora biti ispunjavanje privremenih mjerila u ključnim poglavljima koje se odnose na vladavinu prava, kazao je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

On je, na konferenciji za novinare nakon Međuvladine konferencije Crne Gore i Evropske unije (EU), rekao da će nova metodologija poboljšati proces proširenja.

“Današnji sastanak šalje jak signal EU da smo posvećeni procesu proširenja i da pružamo šansu otvorenom dijalogu u ključnim reformama. Ovakvi sastanci trebalo bi da pomognu Crnoj Gori da brže sprovodi reformu”, smatra Varhelji, prenosi Pobjeda.

On je kazao da mu je drago što su Crna Gora i Srbija prihvatile novu metodologiju.

“Vjerujem da ćemo oživjeti proces proširenja i načiniti ga predvidljivijim, zasnovanim na objektivnim kriterijuma”, naveo je Varhelji.

Crna Gora je, kako je kazao, otvorila sva poglavlja i fokus je sada na vladavini prava.

“Prioritet je ispunjavanje privremenih mjerila u poglavljima koja su ključna i odnose se na vladavinu prava, drago mi je da sam čuo plan kako da se to postigne. Sada je na parlamentu, svim političkim akterima i pravosuđu da tu posvećenost pretvori u mjerljive rezultate”, rekao je Varhelji.

To će, kako smatra, biti ključno za napredak u daljim pregovorima ali i za građane.

Varhelji je dodao da je EU spremna da pomogne i za oporavak ekonomije nakon korona krize.

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je da je u ovom trenutku Crna Gora ispred drugih balkanskih zemalja.

“Dobili smo uvjerenja da će ovo biti proces zasnovan na zaslugama i da proširenje neće ići u paketu. Drugim riječima, prva ptica će uhvatiti crva. Dobili smo, takođe, ocjene i da bi Crna Gora mogla prva da ispuni privremena mjerila i da prva postane nova članica”, rekao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, Crna Gora mora imati nacionalni konsenzus, ukoliko želi da ispuni sve ubrzano.

“Ovo nije put Zdravka Krivokapića, već mora biti put svih građana. I zbog toga je naša posvećenost jasna – naš je cilj je da postanemo sljedeća članica. Kada znate šta je pred vama, onda je taj put mnogo lakši”, naveo je Krivokapić.

Državna sekretarka za evropske poslove Portugala, Ana Paula Zakarijas, kazala je da je to prvi sastanak nakon izmijenjene metodologije proširenja koja se snažno fokusira na neophodne reforme, kao i ocjenjivanje zasnovano na jasnim kriterjumima.

“EU je pozdravila napore Crne Gore kao zemlje koja je najviše odmakla u procesu proširenja. Bitno je nastaviti reforme, evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana važna je za EU. Ubijeđeni smo da smo da će nova metodologija doprinijeti procesu proširenja”, zaključila je Zakarijas.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније