Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

23. 06. 2021. 21:28 >> 21:31

ĐUKANOVIĆ

"CG i Slovenija prijatelji, partneri i saveznici"

Slovenija je bezrezervni podržavalac Crne Gore na euroatlantskom putu, kao kontakt država NATO, a zatim i na evropskom putu, kroz kontinuiranu političku i ekspertsku podršku, rekao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na prijemu Ambasade Slovenije povodom 30. godišnjice državnosti i 30. godišnjice Vojske Republike Slovenije.

Đukanović je čestitao Sloveniji Dan Državnosti, sa željom da nastavi putem stabilnog i zelenog razvoja, i da svojim posebnostima doprinosi bogatstvu evropske porodice.

"Vjerujem da ćemo u bližoj budućnosti zajedno, Crna Gora i Slovenija, biti prepoznatlji dio ujedinjene Evrope", poručio je Đukanović.

Đukanović podsjeća da se prije dva dana navršilo tačno 15 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Crne Gore i Slovenije, koja je prva otvorila svoju ambasadu u nezavisnoj Crnoj Gori.

"A već sljedeće sedmice Slovenija će preuzeti predsjedavanje Savjetom Evropske unije, što najbolje ilustruje njen napredak u proteklih tri decenije od proglašenja nezavisnosti", ističe Đukanović.

Đukanović ističe da su danas Crna Gora i Slovenija prijatelji, partneri i saveznici.

"Država Crna Gora, članica NATO i koja je najviše odmakla u procesu pristupanja Evropskoj uniji, ima jasnu stratešku viziju pripadanja evropskoj civilizaciji i evropskom i euroatlantskom sistemu vrijednosti. Taj put uvijek lakše savladavamo uz pomoć prijatelja, a Slovenija za nas u Crnoj Gori to svakako jeste", dodao je Đukanović.

Đukanović navodi da danas u Crnoj Gori posluje oko 150 kompanija čiji su osnivači privatna ili pravna lica iz Slovenije.

"Saradnja se razvija i na nivou lokalnih samouprava. Postoji uspostavljeno partnerstvo između: Cetinja i Maribora; Budve i Celja; Herceg Novog i Novog Mesta i Kranja; Mojkovca i Idrije; Nikšića i Boveca; Murske Sobote i Kopra i Plužina i Mostjeg Polja. Slovenačka podrška ogleda se i kroz razvojnu pomoć, koja je postala važan dio infrastrukturnog i ukupnog razvoja Žabljaka", ocijenio je Đukanović, dodajući da našim vezama poseban pečat daje i zajednica Crnogoraca u Sloveniji.

Đukanović ističe da gotovo da nema oblasti u kojoj se danas Crna Gora i Slovenija ne mogu pohvaliti sadržajnim vezama.

"Intenzivan politički dijalog, kontinuitet radnih kontakata, parlamentarna saradnja, saradnja u oblasti odbrane, unutrašnjih poslova, zdravstva, nauke i obrazovanja, javne uprave, ekonomije i finansija, zaštite životne sredine, turizma i kulture, daju nam za pravo da sa optimizmom gledamo na budućnost naših odnosa", zaključio je Đukanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније