Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

24. 06. 2021. 11:50   >>  11:52 7

ABAZOVIĆ O SPI

Građani da znaju za sve procese u CG

Vlada Crne Gore posvećena je povećanju ukupne transparentnosti, poručio je njen potpredsjednik Dritan Abazović,  

"Vlada je apsolutno posvećena povećanju ukupne transparentnosti i dostupnosti građanima. U tom pravcu vidimo i ovo zakonsko rješenje", saopštio je Abazović na otvaranju Okruglog stola na temu "Inovirani Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama (SPI)".

Abazović je naglasio da Vlada želi da raskine sa prethodnom praksom gdje građani Crne Gore nijesu mogli da znaju potpune podatke koji se tiču javnog dobra.

U tom smislu, on je naveo da je najvažnije saopštiti građanima da imaju mogućnost da znaju sve procese koji se dešavaju u zemlji i kako se organi ophodne prema određenim pitanjima i da isti imaju obavezu da im odgovaraju na vrijeme.

"To je suština ovog zakonskog rješenja. Ono je veliki napredak u odnosu na ono što je bio prethodni slučaj. Nadam se da će u praksi doći do velikog napretka u odnosu na prethodni period", naglasio je Abazović.

U svom izlaganju, naveo je da smo u prethodnom periodu bili svjedoci da je Vlada stavljala stepen tajnosti na dokumenta koja se tiču prodaje javnog dobra i naglasio da je to neprihvatiljivo za 42. Vladu Crne Gore.

Takođe, Abazović je naznačio je u prethodnom periodu bilo slučajeva da stepen tajnosti na dokumenta stavljaju lica koja nijesu ovlašćena za taj posao i da nadležni organi ne reaguju na prijave koje se tiču tih zloupotreba.

"Smatram da više ništa ne treba da bude tajna i da svi organi treba da skinu stepen tajnosti sa brojnih dokumenata, izuzev onih koji se tiču nacionalne bezbjednosti i slično. Treba da budemo otvoreni i nemamo što da krijemo od građana. Država je servis građana“, zaključio je Abazović.

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније