Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

24. 06. 2021. 12:29   >>  12:30 2

ODGOVORILI AMBASADORU

Odsustvo DF-a iz parlamenta iznuđeno

Odsustvo Demokratskog fronta (DF) iz plenarne sale je iznuđeno i pozitivno, jer želimo da odbranimo ustavni poredak, ne da ga ugrozimo, nego naprotiv, saopštio je taj politički savez.

Iz DF-a su reagovali na intervju njemačkog ambasadora Roberta Vebera na TVCG, koji je saopštio da odluka DF-a da bojkotuje rad Skupštine donosi izazov i krizu.

"Ambasador Veber je zaista bio u pravu kad je primijetio da je ovo prvi put da većinske stranke vlasti u Parlamentu ne žele da učestvuju u njegovom radu, odnosno da ga 'bojkotuju', kako se to prenaglašeno kaže. Istina je to što govori uvaženi ambasador. Ali isto tako, sigurni smo da će se Njegova Ekselencija složiti sa nama da prvi put u istoriji parlamentarizma Crne Gore imamo vladu koja ignoriše većinu koja je izabrala. Da imamo vladu koja nema većinu, a hoće da je kontroliše, da imamo vladu koja sama sebe podržava, a nema podrške u Skupštini i sve to mimo svih zakona demokratije", kazao je funkcioner DF-a Petar Drašković.

Odsustvo iz plenarne sale je, kaže on, iznuđeno i pozitivno jer DF želi da "odbrani ustavni poredak, ne da ga ugrozi, nego naprotiv."

"Da afirmiše važnost institucija i njihovu legitimnost. Uvaženi ambasador zna koliko je važno u njegovoj razvijenoj zemlji da je volja većine jedino legitimna u konstituisanju vlasti i da je vlada legitimna ako je podržava većina, neposredno ili kroz manjinsku podršku i da je parlament, predstavnička volja naroda, iznad, ne ispod vlade, i da je on bira i smjenjuje, a ne obrnuto", rekao je Drašković.

Sve to, kako je kazao, danas postojeća vlada drastično krši, ignoriše, diskriminišući većinu, a favorizujući manjinu.

"Vlada u svakoj zemlji evropske demokratije koja izgubi većinu podnosi ostavku. Niko u svijetu ne može zamisliti da bi kancelarka Merkel mogla biti na toj funkciji, a da nema većinsku podršku ili da bi Džonson mogao biti premijer Velike Britanije, a da mu konzervativci, koji su većinski dio njegove većine, uskrate povjerenje. Niko. To je azbuka demokratije", istakao je Drašković.

Nažalost, kako je rekao, "kod nas se predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić ne ponašaju tako".

"Njih većina ne interesuje. Krivokapić je optužuje, izbjegava i poručuje da će on ostati premijer, bez obzira što od 81 poslanika ima podršku samo 14 poslanika. To nikada ne bi moglo nigdje u Evropi, nigdje i nikada u demokratiji, ni u Berlinu, ni Londonu, ni Parizu. Ova vlada ismijava evropske vrijednosti, njena pravila, EU integracije, demokratske izbore. Baš sve. Zato mi pasivnim otporom želimo da zaustavimo ovo nekontrolisano ponašanje vlade, njen antidemokratski i necivilizacijski odnos prema građanima Crne Gore. Zahvaljujemo ambasadoru što nam je svojim zapažanjima pomogao da osvijetlimo cjelinu ovog političkog trenutka i njegove krize", poručio je Drašković.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније