Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

23. 11. 2013. 11:50 >> 11:55
1

PODRŠKA INICIJATIVI

Lunaček: Krajnje vrijeme za jednakost žena

Članica Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček podržala je kampanju grupe nevladinih organizacija za izmjenu Zakona o izboru odbornika i poslanika i omogućavanje učešća barem 30 odsto žena u radu Skupštine Crne Gore i lokalnih vlasti.

„Crnogorski parlament ima samo 16 odsto žena među svojim članovima. Krajnje je vrijeme da žene zahtijevaju jednaku zastupljenost u državnim službama“, navela je Lunaček obrazlažući svoj potpis na apel NVO.

Centar za ženska prava, Akcija za ljudska prava, Anima Kotor, Centar za građansko obrazovanje, Centar za prava djeteta, Centar za razvoj nevladinih organizacija, Centar za romske inicijative, Evropski pokret u Crnoj Gori, Građanska alijansa, Institut za socijalnu inkluziju, Juventas, SOS telefon Nikšić, Sigurna ženska kuća, Udruženje paraplegičara Podgorica, kaop i NVO Vladavina prava, uputiće, kako su naveli, predsjedniku Skupštine, Radnoj grupi za izgradnju povjerenja u izborni proces, predsjednicima parlamentarnih političkih partija i poslanicama/ima, predlog izmjena Zakona o izboru odbornika i poslanika u cilju obezbjeđivanja većeg učešća žena u političkom životu Crne Gore.

Grupa NVO pozdravlja inicijativu Zaštitnika ljudskih prava i sloboda za donošenje Zakona o izmjenamama i dopunama Zakona o izboru odbornika i poslanika, kao i amandmane koje su u istom cilju predložili Socijalistička narodna partija, Pozitivna Crna Gora i Centar za monitoring (CEMI), jer se odnose na izmjene postojećeg zakona koje, kako navode, i oni zagovaraju.

Iako žene u Crnoj Gori čine nešto više od polovine populacije i predstavljaju veći dio glasačkog tijela, procenat njihovog učešća u predstavničkim tijelima i na mjestima odlučivanja je među najnižim u Evropi – svega 16 odsto u Skupštini Crne Gore, navode iz grupe NVO.

Kažu kako je uočljiva politička tendencija da u pojedinim parlamentarnim odborima (Ustavnom odboru, Odboru za bezbjednost i odbranu, Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, Odboru za antikorupciju i Komisiji za praćenje i kontrolu postupka privatizacije) nema niti jedne žene, dok su i predsjednik i potpredsjednici Skupštine muškarci.

„U Vladi Crne Gore su samo tri žene. Samo je jedna žena predsjednica opštine, od ukupno dvadeset jedne opštine u Crnoj Gori, dok je učešće žena među odbornicama 14 odsto“, podsjećaju NVO.

“Stoga, zahtijevamo od  predsjednika Skupštine Crne Gore, predstavnika Radne grupe za izgradnju povjerenja u izborni proces,  poslanika i poslanica svih političkih partija – da iskažu punu političku zrelost i odgovornost za sve do sada deklarativno iskazano kada je u pitanju rodna ravnopravnost, te da podrže priloženi predlog amandmana. To je i obaveza koja proizilazi iz Ustava Crne Gore, Zakona o rodnoj ravnopravnosti, niza obavezujućih nacionalnih dokumenata poput Akcionog plana za poglavlje 23 (mjera 3.6.2.11 i 3.6.2.12 ), Akcionog plana za postizanje rodne ravnopravnosti 2013-2017 (mjera 7.1.1.), kao i brojnih međunarodnih konvencija kojima se Crna Gora obavezala na vođenje politike rodne ravnopravnosti“, navodi se u inicijativi.

Oni traže od predsjednika Skupštine Crne Gore da, „kao deklarisani socijaldemokrata i kao predsjedavajući Parlamentarne skupštine OEBS-a“ podrži predložene amandmane, tim prije što oni omogućavaju realizaciju preporuka OEBS-a/ODILJP-a i Savjeta Evrope o većem učešću žena u političkom životu, zatim Rezolucije  Evropskog parlamenta o statusu žena na zapadnom Balkanu (4. april 2013.), kao i obavezujućih preporuka  Komiteta Ujedinjenih nacija za zabranu diskriminacije žena (novembar 2011.),  koje od države Crne Gore zahtijevaju da do kraja 2013. mijenja izborno zakonodavstvo „osiguravajući da u svakoj grupi od tri kandidata na izbornim listama političkih partija bude najmanje jedna žena“.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније