Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Autor: Portal RTCG ]

29. 06. 2021. 11:15 >> 12:59
6

KRIVOKAPIĆ

Ne smijemo propustiti šansu za članstvo do 2024.

Članstvo u Evropskoj uniji je šansa koju ne smijemo propustiti, a Crna Gora što prije mora imati čovjeka koji će predstavljati rezultate naše zemlje u Briselu, kazao je premijer Zdravko Krivokapć na konferenciji „Devet godina crnogorskih pregovora sa EU“. On je naglasio da ako se ovaj trenutak iznevjeri, čekaćemo da u Uniju uđemo u paketu. 

“Devet godina je nažalost vrijeme kada smo mi trebali da se radujemo kao članica Evropske unije. Nadam se da ćemo shvatiti poruku koja je upućena svima nama na konferenciji u Luksemburgu gdje su iskazane sve  pozitivne namjere država članica da Crna Gora bude prva naredna članica EU”, kazao je Krivokapić.

On je istakao da to nije obična nada koju gaji do 78 odsto građana Crne Gore.

“To je jedina šansa da Crna Gora bude drugačija, uređenija i da kvalitet života građana izdignemo na viši nivo”, kazao je premijer.

Dodaje da je 2024 godina godina koju je projektovao za članstvo Crne Gore u EU.

“To se može desiti isključivo i samo ako svi zasučemo rukave i shvatimo da nam je to jedini put u kome svak daje svoj doprinos. To je nešto što je obaveza svih nas. Ako to tako doživimo, uz podršku koju imamo, to je šansa koju ne smijemo propustiti. Nije važno ko je predsjednik Vlade”, kazao je Krivokapić.

On je istakao da Crna Gora nema ni misiju ni čovjeka koji nas predstavlja u Briselu .

“To je nedostatak svih nas. Mi moramo što prije da imamo čovjeka u toj misiji koji će biti kvalitetan, kompetentan i koji nije politički obojen”, kazao je premijer.  

On je kazao da Crna Gora mora biti građanska, demokratska i evropska, što trenutno nije. 

"Ona mora prvo biti stabilna da bi bila građanska, demokratska i evropska", istakao je predsjednik Vlade. 

On je kazao da ako se ovaj trenutak iznevjeri, čekaćemo da uđemo u paketu. 

Krivokapić je dodao da, kako stvari stoje, prije će biti riješeno poglavlje 24 nego 23. 

“Zato što tu postoje dokazani problemi koji se ne mogu preko noći riješiti. To su problemi koji traže vrijeme”, istakao je Krivokapić.

Otkrio je da će Ministarstvo pravde i ljudskih i manjinskih prava već od četvrtka dobiti dva nova državna sekretara od kojih će jedan biti na čelu poglavlja 23. 

Istakao je da je ova Vlada pokazala da ima jedini put.

"Zato vas molim da se svi uključimo jer je ovo pitanje budućnosti Crne Gore. Ja sam za to da je uhvatimo, prigrabimo i da do 2024. godine Crna Gora bude članica EU", zaključio je premijer. 

Crna Gora država koja je najviše napredovala na putu u EU, saopštila je ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa. Međutim, dodaje, treba raditi na vladavini prava i ekonomskim reformama.

„Napredak u vladavini prava prožima sve ostale napore da se poboljša život građana i osigura ekonomski rast.  Godišnji izvještaj Evropske komisije, predstavljen prošlog oktobra, i non-pejper o vladavini prava iz maja 2021, pruža kvalitetne i detaljne smjernice za dalje korake u okviru ova dva poglavlja. Kao što se napominje u non-pejperu, Crna Gora je nastavila sa sprovođenjem akcionih planova za poglavlja vladavine prava 23 i 24, te učinila napore na rješavanju preostalih izazova, uključujući one u kritičnim oblastima slobode izražavanja, te borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala“, rekla je Popa.

U isto vrijeme, kako je istakla, ispunjavanje privremenih mjerila od strane Crne Gore ne zavisi samo od sprovođenja relevantnih akcionih planova i strateških dokumenata.

„Ono takođe podrazumijeva pokazivanje snažne političke volje na nivou vlade za rješavanje preostalih izazova; na skupštinskom nivou je potreban kapacitet za uspostavljanje političkog dijaloga kako bi se odblokirala imenovanja u pravosuđu koja su na čekanju; a ovo se ne može učiniti bez obnovljene posvećenosti pravosuđa i tužilaštva punom sprovođenju reformi vezanih za pristupanje EU“, kazala je Popa.

Prema njenim riječima, građani Crne Gore su jasno i glasno kazali da je evropska budućnost države pitanje od najvećeg nacionalnog interesa, koje nadilazi sve partijske podjele.

„Mjeseci koji su pred nama moraju se iskoristiti za produbljivanje i ubrzanje političkih i ekonomskih reformi, kako bi Crna Gora mogla napredovati na putu ka EU. Pristupanje EU nije polje koje se treba štrikirati, već proces unutrašnje transformacije, koji građanima već sada treba da donese konkretne benefite. Učinimo sve da tako i bude“, poručila je Popa.

Izvršna direktorka CGO-a Daliborka Uljarević kazala je da na devetogodišnjicu možemo reći da je proces pristupanja EU zastao.

“Za to krivica ne leži u Briselu. Iz Brisela okupiranog brojnim unutrašnjim turbulencijama, vidjelo se da pristup regionu, pa i Crnoj Gori ne daje mjerljive rezultate. Zato smo dobili novu metodologiju koju treba da posmatramo kao šansu koju profesori daju lošim studentima i pokušamo da pokažemo da je prošlo vrijeme varanja za vrijeme ispita”, kazala je ona.

Uljarević je naglasila da to treba da shvati i nova Vlada i svi koji olako prihvataju ovaj proces.

Ističe da stanje u vladavini prava najbolje ilustruju činjenice da Crna Gora nema ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava, nema predsjednika Vrhonog suda, Vrhovnog državnog tužioca, kompletan Sudski savjet, dvoje sudija Ustavnog suda, a advokati su u obustavi rada.

“Nema ni šefa radne grupe za poglavlje 23 niti je pregovaračka struktura kompletirana uz potrebne intervencije koje nosi usvajanje nove metodologije”, kazala je Uljarević.

Dodala je da sve ove činjenice imaju nesagledivo loše posljedice.

Direktor Regionalne kancelarije fondacije Friedrich Ebert Max Brendl kazao je da je polarizacija društva i vladavina prava nešto sa čim se suočavaju u svim državama regiona pa i članicama EU. Istakao je da je put integracija dug i da svi partneri treba da ujedine snage kako bi pomogli u ovom procesu.

"Trenutak kada Crna Gora uđe u Evropsku uniju neće biti kraj puta demokratizacije, vladavine prava, borbe protiv korupcije, jer je važno preduzeti ove korake za dobro vašeg društva", kazao je on. 

Konferenciju je organizovao Centar za građansko obrazovanje (CGO) sa partnerima.

 

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније