Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ TVCG ]

05. 07. 2021. 19:38   >>  06. 07. 2021. 12:25 4

SIJARTO

Gubitak EU nadoknaditi integracijom zemalja ZB

Evropska unija je dosta izgubila u proteklih nekoliko godina, a taj gubitak može nadoknaditi integracijom zemalja Zapadnog Balkana, kazao je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u intervjuu za Televiziju Crne Gore (TVCG). Upozorava da ukoliko pojedine zemlje, koje, kako kaže, osjećaju zamor od proširenja, nastave svoju politiku, Evropska unija Zapadni Balkan može izgubiti. Intervju sa mađarskim ministrom na programu je TVCG 1 sjutra, u 21 sat i 5 minuta.

Na pitanje novinarke TVCG da li smatra da će integracije riješiti probleme na Zapadnom Balkanu ili bi se problemi unutar zemalja trebali riješiti prije ulaska u EU, Sijarto kaže:

"Jedino mogu da se oslonim na našu istoriju, koja je bila prilično izazovnija i malo sjevernija od vas, u centralnom dijelu Evrope. Imali smo konflikte sa našim komšijama, ali ulazak u Evropsku uniju pomogao nam je da prevaziđemo razne izazove i tenzije. čak i kada uđete u Šengen zonu, značaj granica se smanjuje definitivno. Ili ako ste član ERU, onda imate zajedničke ciljeve za koje se borite i zajednička postignuća i to mnogo pomaže da se prevaziđu tenzije iz prošlosti, pa i one ozbiljne."

Istakao je da su integracije dobar odgovor barem za dio izazova i problema u regionu.

"Siguran sam da ćete u toku integracija biti u mogućnosti da riješite brojna pitanja zbog entuzijazma i nove situacije. Mi u Mađarskoj shvatamo značaj ovog regiona. S namjerom da njegova stabilnost bude dugoročna, integracije su najbolji odgovor. I zato ne razumijem i frustriran sam što kolege iz Zapadne Evrope to ne shvataju", kazao je Sijarto za TVCG.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније