Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

07. 07. 2021. 12:37   >>  12:43 3

DANILOVIĆ

"Ako dođe do nove Vlade, mandatar da bude iz ZBCG"

Na sljedećem sastanku parlamentarne većine na sto će se staviti tri mogućnosti sa svim preduslovima za njihovo usvajanje: izglasavanje nove vlade, rekonstrukcija postojeće ili status kvo. Ako ne želimo, a UCG na to ne pristaje ni po koju cijenu, da u priču uvodimo DPS, onda je svaki glas predstavnika parlamentarne većine presudno važan i podjedanko bitan, i ne treba gubiti vrijeme i igrati se sa narodnom izbornom pobjedom, naglasio je lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović. On je istakao daće, ako dođe do dogovora o novoj Vladi, tražiti da mandatar za bude iz koalicije ZBCG.

Najbolje što možete da uradite nakon sastanka bez zaključaka je, kako kaže, da pustite "da prenoći".

"Narod bi rekao 'pametnije je jutro od večeri', mada ovdje nije do ovog ili onog doba dana nego do nas i naše pameti. Pošto me kolega Joković zamolio da preuzmem obavezu zakazivanja novog sastanka parlamentarne većine ja ću to i uraditi uz prethodni dogovor sa kolegama i u danu kada budem siguran da smo spremni. Iskustvo me uči da bi na trećem sastanku u nizu već morali biti vrlo konkretni i posvećeni jednom od rješenja političke krize u kojoj smo. Radovaću se ako subjekti sa većim brojem mandata naprave međusobni dogovor u tišini i preuzmu inicijativu. Formalnosti u ovakvim prilikama nijesu presudne, ali je mnogo važno da poštujemo i formu ako hoćemo brzo da dođemo do suštine. Predstavničko tijelo parlamentarne većine nama taj luksuz da se sastaje 'zbog gledanja' i medijskih predstava nego imamo zadatak da problem riješimo", navodi se u saopšenju Danilovića.

Kako je dodao, jako je važno, biti vrlo oprezan i dogovoriti moguće, a ne gubiti vrijeme na poželjno i iscrpljivati se.

"Ne smijemo se igrati sa narodnom pobjedom od prošle godine niti ostaviti nikakav prazan prostor u koji bi uplivali poraženi politički subjekti koji su razorili Crnu Goru kroz trodecenijsku vladavinu. Štetno je da vitlamo sa imenima, radilo se o novoj konstrukciji ili rekonstrukciji, ako prethodno ne dogovorimo uslove, pravila i međusobne odnose. Ni rekonstrukcija ni nova vlada ne mogu biti nametnuti, mogu samo biti dogovoreni voljom četrdeset jednog poslanika", naglasio je Danilović.

UCG neće, kako je naglasio, biti smetnja ni za "najradikalnije odluke", ako se dogovoreno stavi na papir i potpiše od svih jedanaest subjekata većine.

"Prošlog puta kolege iz DF, nažalost, nijesu mnogo pitale manje partnere, a to je ukupno osam mandata, ni oko nosioca naše liste ni oko predloga za mandatara. Bilo bi pametno da ovoga puta donosimo odluke konsenzusom, jer ćemo tako manje pogriješiti. Ako bismo i došli do dogovora svih da je nova vlada najbolje rješenje UCG bi tražila da mandatar za sastav nove vlade bude iz koalicije ZBCG, jer to dugujemo ogromnom broju ljudi koji su nas podržali, ali ako se već odričemo te na izborima dobijene privilegije onda prosto treba podržati nekoga koga dogovore preostale dvije liste: Mir je naša nacija i Crno na Bijelo, bez našeg miješanja i dociranja. Ipak, posvetimo se redu i redosljedu, pripremimo se za sljedeći, vjerovatno odlučujući sastanak, i dogovorimo moguće rješenje. Važno je samo da ne ostanemo u nesporazumu na istom, jer od ovoga postojećeg možemo i moramo bolje", istakao je Danilović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније