Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

24. 11. 2013. 14:26 >> 14:26
8

IZBORNI REZULTAT

Pajović najavio promjene u stranci

Pozitivna Crna Gora potcijenila je brutalnost zloupotreba vladajuće klase, što je glavni razlog lošeg izbornog rezultata na nedavno održanim lokalnim izborima, ali je i partijska infrastruktura bila ispod očekivanog nivoa, ocijenio je lider te stranke Darko Pajović.

On je, u intervjuu agenciji MINA, kazao da su stranački organi analizirali rezultate proteklih izbora, i najavio kadrovske promjene u Pozitivnoj.

Komentarišući ocjene koje su se pojavile u javnosti da je ta stranka najveći gubitnik na proteklim lokalnim izborima, Pajović je podsjetio da je Pozitivna osnovana prije 17 mjeseci, a da je na sedam lokalnih izbora u poslednjih godinu izborila predstavnike u pet lokalnih parlamenata.

„Pozitivna je na Cetinju, gdje je prvi put učestvovala na lokalnim izborima, osvojila pet mandata, isto koliko i stranka koja je već 15 godina u vlasti, sa svim beneficijama i mehanizmima koje crpi iz te činjenice“, kazao je Pajović.

Prema njegovim riječima, isto tako je činjenica da je Pozitivna mogla i morala više, i da su imali rezultat koji je ispod njihovih očekivanja.

„Zato što znamo da vrijedimo, zato što znamo da možemo i moramo“, dodao je Pajović.

Na pitanje da li su na partijskim organima analizirali protekle izbora, i šta je uzrok lošeg izbornog rezultata Pozitivne, on je kazao da, kao ozbiljna stranka, to uvijek rade nakon izbora.

„Prvo, potcijenili smo brutalnost zloupotreba vladajuće klase. Drugo, naša infrastruktura, tačnije – organizacija, koja nam je uvijek bila najjače oružje, bila je na nivou koji je bio daleko od onoga što smo željeli i zacrtali. Kao posljedica ta dva faktora, imali smo rezultat koji smo imali“, naveo je Pajović.

Počeli kampanju za izbore u Podgorici, Ulcinju…

U Pozitivnoj su, kako je naveo, izvukli pouke i idu dalje. „Sada smo okrenuti budućnosti i izborima u Ulcinju, Podgorici i ostalim opštinama na proljeće, gdje smo već krenuli sa kampanjom“.

Upitan da li je, ili će biti utvrđena pojedinačna odgovornost za ovakav izborni rezultat, i hoće li biti nekih kadrovskih promjena u partiji, Pajović je odgovorio potvrdno.

Na pitanje da li Pozitivna, nakon pehova u Nikšiću i Budvi, a sada i nezadovoljavajućeg rezultata na lokalnim izborima u tri opštine, ima strategiju kako da, za početak, povrati makar onu podršku koju je imala na parlamentarnim izborima, Pajović je rekao da to ne bi nazvao pehovima već konstantim udarima i nedemokratskim metodama Demokratske partije socijalista (DPS).

On je naglasio da je Pozitivna jedina realna prijetnja vladavini DPS-a i zato, kako je naveo, i ne čudi da je stalna meta.

„Pozitivna je od osnivanja pod konstatnim udarom DPS-a, a ako ćemo pravo, i ostali politički subjekti ne propuštaju priliku da se 'očešu' o nas“, kazao je Pajović.

On je rekao da Pozitivna ima strategiju djelovanja, i da je suguran da će uspjeti u onome zbog čega su i osnovali stranku.

„A to je Crna Gora kao prosperitetno i bogato društvo, kao država socijale pravde i vladavine zakona, u kojoj neće biti revanšizma i podjela na kojima ova vlast i opstaje toliko dugo. Šta god pokušali i šta god nam radili, uspjećemo u onome što smo zacrtali“, poručio je Pajović.

U DPS-u nema politike…

Upitan da prokomentariše činjenicu da, i pored loše ekonomske situacije i životnog standarda građana, i uprkos brojnim aferama koje su se pojavile u javnosti, politika DPS-a dobija ubjedljivu podršku na nedavno održanim izborima, on je kazao da „narodnoj volji pogovora nema“.

„Građani su odlučili da ovog puta daju podršku DPS-u, i tu treba staviti tačku. Sasvim sam siguran da će od tog izbora korist imati uzak krug ljudi, ali šta da se radi – demokratija je proces učenja“, rekao je Pajović.

On je kazao da ne treba odgovornost svaljivati na građane.

„Kada ste pod pritiskom nemaštine, teže vam je da razmišljate o onom šta će biti sjutra, a još teže prekosjutra“, pojasnio je Pajović.

On je naglasio da nije politika DPS-a pobijedila, već njihov pristup radu da izbore shvataju kao borbu za opstanak svojih fotelja i beneficija.

„Zašto oni tako razmišljaju i zašto vlast ne želi, ni po koju cijenu, da ispusti ni funkciju šefa mjesne zajednice, to je drugi problem, ali jeste činjenica da funkcioneri DPS-a ne prezaju ni od čega da bi sjeli u fotelje“, smatra Pajović.

Tu, kako je naveo, politike nema. „DPS nije stranka koja izborne uspjehe bazira na programu, već na surovom izbornom presingu koji sada više nego ikad prelazi zakonski dozvoljene okvire“.

On je kazao da je Pozitivna okrenuta budućnost, a ne prošlosti.

„Ako nekome i nije bilo jasno u kakvom ambijentu živimo i djelujemo, vjerujem da nakon premijerskog sata u Skupštini, gdje je vrh vladajuće stranke pokazao svoje lice bez maske, jeste“, kazao je Pajović.

Premijer pokazao strah

Prema njegovim riječima, količina nekulture koju je premijer iskazao u obraćanju poslanicima Pozitivne je bila frapantna.

„Nazvati poslanika, koji je ujedno i najmlađi poslanik u Skupštini i student-diplomac generacije, bitangom i budalom, neviđen je primjer primitivizma“, ocijenio je Pajović.

To, kako je naveo, nije glas pobjednika sigurnog u svoje pobjede, nego „glas straha od argumenata za premijerove nelegalno uzete kredite, kojim je još jednom pokazao da zakoni u ovoj zemlji za njega ne važe“.

„Njegov iskazani strah i primitivan rječnik, dokaz su da je svjestan da dolazi dan kada će zakon važiti i za njega“, smatra Pajović.

Pozitivna će, kako je naveo, na te i sve ostale napade odgovarati samo argumentima i svojom vizijom Crne Gore.

„Crne Gore kao zemlje u kojoj imamo autoput, u kojoj ne fali struje, gdje se otvaraju fabrike, gdje država ima vlasništvo u tim fabrikama, gdje nije sve podređeno profitu nekolicine, gdje bolnice obezbjeđuju najveći mogući stepen zdravstvene zaštite i gdje je obrazovanje besplatno. To je ono što treba građanima, i što smo mi spremni da ostvarimo“, kazao je Pajović.

On je ocijenio da je bio dovoljan samo jedan skupštinski dan, pa da se vrati vjera u prave vrijednosti i u pravdu.

„Crna Gora je iskreno reagovala na nepravdu i bahatost koja se dogodila na premijerskom satu. Isto ćemo tako osjetiti dah promjena, koje bi trebalo da budu najava prosperiteta“, smatra Pajović.

On je naglasio da je taj prosperiteta jedino moguć onda „kada državnu kasu izmjestite iz ruku onih koji samo gledaju kako da što više zahvate iz nje za sebe, i kako da je drugi pune“.

„Ipak, to neće doći samo od sebe, već je potrebno djelovati sa jasnom vizijom i sa ogormnim radom i entuzijazmom. Imamo i jedno i drugo, a građani će odlučiti da li, već nakon izbora u Podgorici, može početi crnogorsko proljeće. Političko, ekonomsko i svako drugo“, zaključio je Pajović.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније