Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

09. 07. 2021. 20:09   >>  20:12 4

MVP

"Nema ukidanja sporazuma sa SAD-om"

Iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore demantovali su navode koje su prenijeli pojedini crnogorski, ali i mediji iz okruženja, da Vlada planira da ukine Sporazum sa Sjedinjenim Državama o imunitetu američkih vojnika. Iz Vlade pojašnjavaju da takav sporazum i ne postoji. Podsjećaju, međutim, da postoje dva sporazuma sa SAD-om - jedan kojim se građani SAD izuzimaju iz nadležnosti Međunarodnog krivičnog suda i SOFA sporazum - o statusu snaga. Kako navode iz Ministarstva, nikakve aktivnosti u vezi s ta dva sporazuma nijesu preduzimane. Iz američke ambasade navode da će o bilo kojem bilateralnom sporazumu sa Crnom Gorom razgovarati kao saveznici i prijatelji.

"Vlada Crne ukida sporazum sa SAD o imunitetu američkih vojnika" - informacija je koju je prije dva dana objavilo nekoliko crnogorskih, ali i medija iz okruženja, pozivajući se na Informaciju o stanju pristupnih pregovora sa EU, usvojenoj na posljednjoj sjednici Vlade.

Iz Ministarstva vanjskih poslova za TVCG ovu informaciju demantuju, navodeći da su je pojedini mediji netačno i prenijeli i interpretirali.

"U Informaciji o stanju pristupnih pregovora sa EU usvojenoj na sjednici Vlade nijednom riječju se ne spominje „sporazum sa SAD-om o imunitetu američkih vojnika”, koji pod tim nazivom i ne postoji. Jedini sporazum koji se spominje je bilateralni sporazum kojim se građanima SAD-a daju izuzeća iz nadležnosti Međunarodnog krivičnog suda, budući da je ovo pitanje povezano s ispunjavanjem obaveza u okviru poglavlja 31 u pregovorima sa EU. Ni u odnosu na ovaj sporazum nove aktivnosti nijesu preduzimane i samim tim se identičan odjeljak na ovu temu nalazi i u prethodnim Informacijama o stanju pristupnih pregovora sa EU", saopšteno je iz MVP.


U tom smislu, podsjećaju na sadržaj informacije, koji je, kako navode, u potpunosti u skladu i s integracionom agendom Crne Gore i sa savezničkim i prijateljskim odnosima koje Crna Gora i SAD njeguju.

"Kada je riječ o završnom mjerilu, odnosno bilateralnom sporazumu o imunitetu sa Sjedinjenim Državama, kojim se građanima SAD-a daju izuzeća iz nadležnosti Međunarodnog krivičnog suda i kako bi se uskladili sa smjernicama Evropske unije u vezi s ovim pitanjem, potrebno je nastaviti aktivnosti na osnovu obostrano prihvatljivog modela, kako bi se pronašle najprikladnije administrativne procedure za ukidanje sporazuma sa SAD-om. Cilj ove koordinacije biće rješenje koje je prihvatljivo za sve strane i koje će doprinijeti uspješnom zatvaranju definisanog mjerila", navode iz Ministarstva.

Podsjećaju i da su sporazum kojim se građani SAD izuzimaju iz nadležnosti Međunarodnog krivičnog suda i “SOFA” sporazum dva potpuno različita dokumenta i ističu.

"Netačna je informacija i da su u vezi s pitanjem bilateralnog SOFA sporazuma preduzimane bilo kakve aktivnosti, a pogotovo je netačno da Vlada Crne Gore ukida SOFA sporazum. Svi potezi koje Vlada preduzima u vezi s pregovorima sa EU i saradnjom sa SAD-om, isključivo su u pravcu unapređivanja odnosa na svim poljima", ističe se u saopštenju.

Povodom informacija u medijima zatražili smo komentar i američke ambasade.

"Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju priključivanje Crne Gore Evropskoj uniji. O bilo kojem bilateralnom sporazumu koji je u pitanju razgovaraćemo kao saveznici i prijatelji", kazali su nam iz Ambasade SAD-a.

Da Crna Gora treba da s Evropskom unijom uskladi stanovište o svom bilateralnom Sporazumu o imunitetu koji je potpisala sa SAD-om, a koji je oprečan evropskim načelima, kazao je za Radio Slobodna Evropa portparol EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, Peter Stano. Jer je to, kako je podsjetio, uslov za privremeno zatvaranje pregovaračkog poglavlja 31 koje se odnosi na vanjsku, bezbjednosnu i odbrambenu politiku.

Momčilo Radulović iz Evropskog pokreta u Crnoj Gori napominje da naša država u najvećoj mjeri ispunjava sve ono što su obaveze prema EU, zbog čega je, kako kaže, najnaprednija u regionu. U svakom slučaju, upozorava da sve poteze treba preduzimati pažljivo.

"Smatram da nešto što nije prioritetno ne treba žuriti u odluke jer bi to onda moglo da bude protumačeno i od naših partnera na negativan način", ocijenio je Radulović.

Podržava konsultacije s partnerima koji su u datom sporazumu, i naravno s partnerima iz EU.

Tanja Perović, TVCG

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније