Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Gradski portal ]

27. 07. 2021. 08:03   >>  08:05 13

ĐENERO UVJEREN

"Srpski svet" usmjeren na pokoravanje Crne Gore

"Srpski svet" je fašistički, velikodržavni projekat, koji je, prije svega, usmjeren na pokoravanje Crne Gore i prekrajanje i uništavanje Bosne i Hercegovine, ocijenio je Davor Đenero, politički analitičar iz Hrvatske.

"Nakon prvog poraza Miloševićevog velikosrpskog projekta devedesetih godina prošlog vijeka, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, Miloševićev i Šešeljev ‘nezakoniti sin’, vraća se paradigmi ‘svih Srba u jednoj državi’, koju sada nazivaju ‘srpskim svetom’. Može se zvati i srpska vaseljena ili srpski kosmos, ali zapravo se radi o ideji Velike Srbije“, objašnjava Đenero za Gradski radio.

Glavna urednica portala Avangarda.ba Dženana Karup Druško ističe da je politika Aleksandra Vučića prema susjedima krajnje licemjerna.

Ona podsjeća da se od potpisivanja Dejtonskog sporazuma bosanskohercegovački entitet Republika Srpska smatra najvećim ratnim plijenom Srbije.

„Svjedoci smo da su sve akcije koje se sprovode prethodnih godina direktno povezane s Beogradom: od pokušaja državnog udara u Crnoj Gori, preko problema na Kosovu i u BiH, do djelovanja srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji ima direktnu podršku Beograda. Sve je to uticalo na sadašnju situaciju u regionu. Milorad Dodik najavljuje pokretanje procesa odvajanja entiteta RS od BIH, a vladajuće snage u Podgorici žele povezivanje s Beogradom. To je, ustvari, ono što svakodnevno slušamo od predsjednika Vučića i njegovog glasnogovornika Aleksandra Vulina o početku realizacije ideje ‘srpskog sveta’, odnosno ideologije Velike Srbije“, ističe Karup Druško.

I srpski istoričar Milivoj Bešlin za Gradski radio podsjeća da je ideja "srpskog sveta“ modifikacija projekta Velike Srbije, čija je najizrazitija manifestacija viđena tokom rata devedesetih.

Realizacija te ideje nije uspjela tada, a, kako vjeruje, neće ni danas.

"U ishod te ideje sumnjam jer mislim da to nije samo lokalno, odnosno regionalno pitanje, već i pitanje EU. Ali to što ja sumnjam ne znači da neki od aktera u Beogradu neće pokušati da je realizuju. Uostalom, deo te realizacije gledamo danas u Crnoj Gori. Kada vidite sadašnje aktere i napravite komparaciju s početkom devedesetih, situacija liči na parodiju i farsu, što nikako ne znači da neće završiti u novoj tragediji“, kaže Bešlin.

 

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније