Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 11. 2013. 11:53 >> 13:12
103

SRPSKA LISTA

Hoće autonomiju za Srbe, traže podršku DF-a

Srpska lista tražiće autonomiju za srpski narod u Crnoj Gori. Iz te političke organizacije su naveli da je "nakon kraha građanske opozicije na Cetinju i u Mojkovcu, potpuno jasno da je moderna autonomija jedan od najefikasnijih modela zaštite srpskog naroda u Crnoj Gori".


"Ukoliko se ne izborimo za kulturno-prosvjetnu autonomiju i ostala prava iz korpusa obaveza koje je država dužna da nam pruži, shodno domaćim i međunarodnim zakonima, onda će naši asimilovani sunarodnici početi masovnije da glasaju za DPS, a ne bi nas začudilo i za SDP", kazao je portparol Srpske liste Miloš Brajković.

Srpska lista, kako je rekao, smatra da autonomiju za Srbe u Crnoj Gori, uvažavajući postojeće okolnosti, treba realizovati u onim opštinama u kojima ta zajednica čini apsolutnu ili relativnu većinu stanovništva.

"Centri za sprovođenje srpske autonomije u Crnoj Gori mogu biti Berane i Herceg Novi. Naša inicijativa nije usmjerena na bilo kakvo ugrožavanje teritorijalne cjelovitosti Crne Gore, već isključivo na sveobuhvatnu zaštitu naših prava, shodno evropskim standardima za funkcionisanje savremenih regija. Time ćemo parlamentarnu opoziciju lišiti 'sjekirancije' da li su Srbi manjina ili konstitutivni narod", kazao je Brajković. 

Imajući u vidu da je Nebojša Medojević, kako je rekao, javno podržao projekat muftije Muamera Zukorlića o prekograničnoj regiji Sandžak na prostoru Stare Raške, "očekujemo takođe javnu i otvorenu podršku stvarnog lidera Demokratskog fronta i za našu inicijativu".

"Osim ukoliko ta partija nema namjeru da do kraja pomogne DPS-u i njihovim prijateljima iz SDP-a da unište srpski narod na ovim prostorima. Dakle, red je da se našem predlogu ne protive oni koji su sa Bošnjacima pregovarali 2006. godine o njihovoj autonomiji, ali, prije svih, lider PzP-a Nebojša Medojević", kazao je Brajković.

Uostalom, ako Albanci imaju pravo na svoju izbornu jedinicu, podsjeća Brajković, a ima ih pet puta manje nego Srba u Crnoj Gori, "onda za početak i mi tražimo srpsku izbornu jedinicu".

"Paralelno, tražimo da Tomaševo, Spuž i Sutomore, u kojima su Srbi većina, dobiju status opština. Kad već može Petnjica kojoj, još jednom, od srca, kao komšije Bošnjaka čestitamo; možemo i mi. Nismo ni bolji, niti gori od njih", zaključio je Brajković.

Пратите нас на

Коментари103

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније