Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

28. 07. 2021. 14:40   >>  14:41 1

VUJOVIĆ PORUČIO

Neophodan širi konsenzus za Tužilački savjet

SDP smatra da je u susret izbora članova Tužilačkog savjeta neophodno pokazati političku volju  za stvaranje šireg parlamentarnog konsenzusa, kako bi se izbjegla svaka sumnja u politizaciju ovoga tijela i njegovu punu političku kontrolu od strane vlasti, saopštio je Ivan Vujović, generalni sekretar SDP.

Ovaj proces izbora, kako ističe Vujović, mora biti maksimalno otvoren i transparentan jer je to jedini način, uz obezbjeđivanje šireg konsenzusa za izbor kandidata, kojim bismo djelimično eliminisali sve manjkavosti usvojenog Zakona o tužilaštvu.

"Od izuzetne važnosti je da ovom procesu pristupimo maksimalno ozbiljno i prije svega sa namjerom da se međusobno dogovaramo, a svakako da je dobra prilika i mjesto za ovakav razgovor naredni sastanak parlamentarnog dijaloga koji je pokrenuo predsjednik Skupštine. To je jedini put da uspostavimo međusobno povjerenje oko ovako krupnog pitanja od kojeg zavisi naš dalji napredak u oblasti vladavine prava i evropski put države koji je trenutno nažalost blokiran", piše u saopštenju Vujovića.

Ističe da očekuju od parlamentarne većine, ili makar jednog njenog dijela, da svoje partijske i koalicione interese podrede opštem i državnom interesu i potrebi da dobijemo Tužilački savjet koji će biti rezistentan na svaki politički uticaj.

"Dogovor i širi konsenzus oko članova Tužilačkog savjeta stvorio bi pozitivnu klimu i za neophodan dogovor oko izbora VDT, članova Sudskog savjeta i sudija Ustavnog suda za koje je potrebna kvalifikovana većina u Parlamentu. SDP iskazuje spremnost da u okviru započetog parlamentarnog dijaloga bude konstruktivan partner i da  pruži podršku najboljim i najstručnijim kandidatima za Tužilački savjet", zaključuje Vujović. 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније