Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 11. 2013. 13:48   >>  13:50 3

NA PUTU KA NATO-U

Bukvić: Ponekad bez državnog dostojanstva

Crna Gora je na putu ka Alijansi ispunjavala sve što se tražilo od nje, ponekad i bez malo državnog dostojanstva i kršeći Ustav, smatra vojni analitičar Zoran Bukvić, navodeći da se postavlja pitanje da li je to rađeno zbog neznanja ili dodvoravanja tom savezu.

On je naveo da je nedavna izjava kongresmena i šefa američke delegacije pri Parlamentarnoj skupštini NATO, Majkla Tarnera, da je za Sjedinjene Američke Države važno da Crna Gora što prije postane članica NATO saveza, očekivana i razumljiva.

"Cilj NATO saveza je da što prije zaokruži Balkan i time eliminiše uticaj Rusije. Kad Bosna i Hercegovina i Crna Gora postanu punopravne članice NATO-a, a posle kad i Makedonija bude krenula njihovim stopama, taj vojni blok će narasti na 31 državu, gotovo dvostruko više nego prije deset godina kada je NATO započeo pohod na istok", kazao je Bukvić agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, ako se tome doda i Kosovo, "koje je još prije no što se učlanilo postalo prvi politički entitet NATO-a", broj članica Alijanse biće više nego dvostruko veći u odnosu na 1999. godinu, deceniju posle pada Berlinskog zida i okončanja hladnog rata.

"Crna Gora sa malom vojskom od 1.800 pripadnika (ovaj broj predviđen je novim Strategijskim pregledom odbrane Crne Gore 2013., kao i Albanija, nijesu potrebne NATO savezu zbog vojne sile, već zbog teritorije i njegovog širenja na istok i približavanja Rusiji", ocijenio je Bukvić.

Zbog toga je, dodao je, i Albanija primljena u NATO savez 2009. godine, a da i danas nema status kandidata za ulazak u Evropskoj uniji, a svi govore da NATO i EU baštine iste principe.

"Postavlja se pitanje kako velike države, na primjer Meksiko iz Sjeverne Amerike, ili Argentina i Brazil iz Južne Amerike, nijesu u interesu SAD da budu članice NATO saveza, već su to neke brojčano male države sa brdovitog Balkana", kazao je Bukvić.

Prema njegovim riječima, nije NATO savezu stalo do država Balkana, već su im važni samo sopstveni interesi. "Balkan, kao nestabilno područje i izvor sukoba, je i opravdanje za ulazak Crne Gore u NATO, ali kada se govori o EU, vlast ističe da je Balkan mirno i stabilno područje".

"Crna Gora je ispunjavala sve ono što se tražilo od nje, ponekad i bez malo državnog dostojanstva, a često i kršeći Ustav države. Postavlja se pitanje da li je to rađeno zbog neznanja ili dodvoravanja NATO savezu i da li je to bilo u interesu građana ili vlasti", naveo je Bukvić.

Kako je kazao, Crna Gora, iako geografski mala država, ne bi trebalo da ima vlast koja se ponaša kao da je pod nečijim protektoratom.


Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније