Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda ]

29. 07. 2021. 06:58   >>  08:20 2

NIKOLIĆ SMATRA

CG potreban kompromis, do njega dijalogom

Poslanik i portparol Demokratske partije socijalista Miloš Nikolić ocijenio je da Crnoj Gori u ovom trenutku treba kompromis, a do kompromisa se stiže dogovorom političkih subjekata sa suprotstavljenih polova političke scene.

"Takav dogovor bi za posljedicu imao i kvalifikovanu većinu kojom bi se mogao izabrati Vrhovni državni tužilac, članovi Sudskog i Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika, sudije Ustavnog suda i usvojilo izborno zakonodavstvo", kazao je Nikolić u intervjuu za Pobjedu.

Poslanik DPS-a je kazao da je nastavak pregovora vlasti i opozicije o rješenju aktuelne krize zakazan za prvu sedmicu avgusta.

Na pitanje koji su motivi DPS-a za povratak u parlament, Nikolić kaže da ta partija, uprkos zlonamjernim tumačenjima kojih je bilo u javnosti, nije bila u bojkotu Skupštine.

"Veoma precizno smo rekli da neko vrijeme nećemo učestvovati u radu na radnim tijelima i na plenumu, ali smo učestvovali u nekim drugim formatima Skupštine. Takođe, bili smo u parlamentu svakog dana, razgovarali sa građanima, pripremali prijedloge zakona, pratili rad Vlade, držali pres konferencije. Takav naš stav bio je reakcija na donošenje neustavnog Zakona o tužilaštvu suprotno mišljenju Venecijanske komisije", rekao je Nikolić.

Kao državotvorna partija pokazali su, kaže, odgovornost da neće izostati nikada kada treba odbraniti dostojanstvo i interese Crne Gore.

"Naša moralna, ljudska i politička obaveza je bila da uđemo u plenarnu salu i glasamo za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i smijenimo negatora genocida Vladimira Leposavića. Time smo jasno pokazali da kada su temeljne vrijednosti u pitanju nema kalkulisanja i političkog preračunavanja, ali smo pokazali i da bez DPS-a nema Crne Gora zasnovane na antifašizmu i evropskoj budućnosti", kazao je on.

Navodi da je nova runda razgovora vlasti i opozicije zakazana za prvu sedmicu avgusta.

"I vjerujem da upravo taj format u kojem je održana jedna sjednica do sada može biti rješenje za izlazak iz trenutne situacije. Crnoj Gori u ovom trenutku treba kompromis a do kompromisa se stiže dogovorom političkih subjekata sa suprotstavljenih polova političke scene. Takav dogovor za posljedicu bi imao i kvalifikovanu većinu kojom bi se mogao izabrati Vrhovni državni tužilac, članovi Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, sudije Ustavnog suda i usvojilo izborno zakonodavstvo", rekao je Nikolić.

Govoreći o tome da li bi DPS mogao da inicira izglasavanje nepovjerenja Vladi, on kaže da prate trenutnu situaciju i krizu u koju je zapala parlamentarna većina.

"Kakav će biti naš odgovor na to ostaje da se vidi. Imamo više razrađenih opcija u ovom trenutku i spremni smo za sve scenarije koji mogu da uslijede", rekao je Nikolić.

Ne očekuje, kaže, smjenu ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić jer, kako je ocijenio, Demokrate i Ura nemaju hrabrosti za tako nešto u ovom trenutku.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније