Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 11. 2013. 17:23 >> 17:23

AMANDMAN

Krediti samo za parlamentarne partije

Amandman skupštinskog odbora na Zakon o finansiranju partija predviđa da se stranke, koje su već ušle u parlament, mogu zadužiti kod banaka, a da država dio novca, namijenjenog za njihovo redovno finansiranje, preusmjerava banci za ratu, saopšteno je iz Demokratskog fronta.

Funkcioner DF, Milutin Đukanović, pojasnio je da amandman, koji je jednoglasno usvojio skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet, ne predviđa davanje garancija za kredite koje bi partije podigle tokom kampanje, već da se zaduživanje odnosi na stranke koje su već u parlamentu.

»Predlog je da parlamentarne stranke, koje su već ušle u parlament, mogu da se zaduže kod komercijalnih banaka, a da država preusmjerava sredstva za vraćanje kredita, da novac ne uplaćuje strankama, nego bankama«, rekao je Đukanović agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, banke bi bile zadovoljne stavom države da se određeni dio novca, koji zapravo predstavlja ratu kredita, uplaćuje direktno na račun banke, a iznos koji bi trebalo da bude uplaćen strankama za redovono finansiranje, umanji za iznos te rate.

»Pošto mi nemamo imovine, a banke traže neke garancije, tražile su da država direktno njima uplaćuje. To su takozvani ugovori o asignaciji i ne vidimo šta je sporno, nije to klasična garancija kao što je za druge kredite«, kazao je Đukanović.

On je pojasnio da bi, u tom slučaju, postojale i ograde, za slučaj da, na primjer, dođe do raspuštanja parlamenta.

»Problem je što stranke nemaju imovinu, a banke su tražile pojačane garancije, osim naših ličnih, da funkcioneri založe mjenice lične, čak i imovinu svoju«, rekao je Đukanović.

Kako je kazao, to je nedovoljno bankama i one traže jaču zaštitu, koja se odnosi na sklapanje ugovora o asignaciji.

»Gdje bi država, umjesto da nama prebaca kompletan iznos za redovno finansiranje, taj iznos umanjivala za ratu kredita i direktno ga uplaćivala banci. Tako je to zamišljeno i tako je pričano na sjednici Odbora«, pojasnio je Đukanović.

On je rekao da »niko nije lud da daje garancije nekom 20 dana pred izbore«.

To, dodao je, nijesu nikakve garancije, već ugovori o asignaciji. »Bankama je to dovoljno, taj ugovor o asignaciji. Vidim da je to loše protumačeno«.

Prema riječima Đukanovića, što se finansija tiče, partije su zavisne od državnog budžeta. »Više od 99 odsto prihoda Nove srpske demokratije je iz budžeta, donacije su simbolične ili ih gotovo i nema«.

»Spremni smo da se ugradi u zakon da se zabrane sve donacije, bilo kakve, da se samo mogu finansirati iz budžeta. Mi nijesmo preduzeće i mislim da bi to pametno bilo i spremni smo da se ukinu donacije strankama, da primanja za stranke mogu da budu samo iz budžeta, da nema donacija ni od pravnih ni od fizičkih lica, to smo spremni da uđe u zakon«, kazao je on.

Đukanović je rekao da su sve stranke to jednoglasno podržale.

»Ko može da traži garancije od države pred izbore, a nikome se ne može garantovati da će ući u parlament. Ko bi mogao da traži da mu država garantuje za 100 hiljada eura kredita, a da nema neku garanciju da će to biti vraćeno«.

On je rekao da su spremni čak, da u momentu kad dobiju kredit, ukoliko se krene u raspuštanje parlamenta, isključivo od prihoda namiruje ta kreditna obaveza.

»Znači, da nema rate više. Ako je rata pet hiljada, a primamo 25 hiljada mjesečno, da svih 25 hiljada ide banci, eto to smo spremni ako dođe do raspuštanja parlamenta i onda da se odmah naplati kredit«, dodao je Đukanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније