Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

31. 07. 2021. 15:26 >> 15:29

ŠĆEPANOVIĆ

Vlada na odmoru, a izvještaja o njenom radu nema

Vlada ide na godišnji odmor, a od osnovnih zadataka koji su utvrđeni Programom rada Vlade sa kašnjenjem od tri mjeseca, građanima Crne Gore nije ponuđen ni jedan jedini Izvještaj o realizaciji godišnjeg Programa rada Vlade, a do sad su morala biti usvojena dva, kazala je poslanica DPS-a Marta Šćepanović.

Kako je naglasila u saopštenju, prvi nije donesen, logično nije ni usvojen, jer je Program rada, Vlada donijela tek u martu. Drugog izvještaja nema na sajtu Vlade. Ili nije razmatran ili se krije od očiju građana.

"O srednjoročnom programu rada Vlade takođe nema ni pomena. Ne treba im, jer ne znaju što da rade ni sa jednogodišnjim. Toliko o ekspertima koji svakodnevno osvježavaju Crnu Goru. Izvještaj o realizaciji Programa rada Vlade nije statistički zbir podataka. Precizno je definisan Poslovnikom Vlade, ima svoj sadržaj koji prati Program rada Vlade. Poslovnik Vlade u članu 31 između ostalog propisuje da Vlada razmatra Izvještaj o realizaciji godišnjeg programa rada Vlade kvartalno, na prvoj sjednici nakon isteka kvartala (krajnji rok je bio početak jula). Poseban akcenat stavlja na obaveze ministarstava. Predsjednik Vlade se pohvalio da je prvi put u istoriji Crne Gore donesen ovakav Program rada Vlade, a da je bilo vremena da i bivša vlast to uradi, pa nije. Vjerujem! Ovakav kakav je nikad se donosio nije i neće se donositi. Zato Vlada i nema Izvještaja o njegovoj realizaciji", navodi Šćepanović.

Na strani 146 Programa rada Vlade za 2021. godinu, kako dodaje, piše “Prvi izvještaj o sprovođenju biće usvojen nakon isteka drugog kvartala i obuhvatiće informacije o sprovođenju svih obaveza u I i II kvartalu. Drugi izvještaj će biti podnijet nakon trećeg, a treći izvještaj nakon četvrtog kvartala, odnosno na početku prvog kvartala 2022. godine.

Svi izvještaji će sadržati informacije o napretku o realizaciji planiranih ciljeva i indikatora, statusu realizacije obaveza iz tematskog i normativnog dijela, obrazloženje o realizaciji o planiranim i utrošenim sredstvima… U cilju praćenja napretka u sprovođenju ciljeva Generalni sekretarijat Vlade će definisati mehanizam za praćenje i izvještavanje, kojim će se omogućiti redovna provjera i presjek stanja, informacije o statusu realizacije obaveza i ciljeva… Na kraju, svi izvještaji o sprovođenju Programa rada Vlade za 2021. godinu biće objavljeni na zvaničnoj stranici Vlade, što je odraz nastojanja da se rad Vlade učini transparentnim i da počiva na saradnji zainteresovanim stranama, te da se široj javnosti omogući uvid u realizaciju obaveza koje je Vlada postavila.

"Razumijem da je Generalni sekretarijat Vlade zauzet opravkama havarisanih službenih vozila i raspoređivanjem 'neprofesionalnih' službenika i namještenika, te stoga nema vremena da se bavi definisanjem 'mehanizama za praćenje i izvještavanje'. Razumijem i to treba reći, Vlada ne poštuje Poslovnik Vlade i jednako tako ono što su sami napisali u svom Programu rada za 2021. godinu.
Zašto nema Izvještaja? Građanin (mili ili nemili) ima pravo da zna! I znaće. Nakon odmora Vladu će sačekati sve ono što je sama utvrdila kao svoje prioritete. Tada će biti na domaku kraj trećeg kvartala.
Svakako, u međuvremenu Vlada će građane informisati kako na premijerskom satu i odgovorima premijera i ministara koji malo ne vide, malo ne čuju, malo su bolesni, šapuću premijeru odgovore, tako i putem objava na tviteru o prosječnoj zaradi od 1.000 eura. Samo što nije stigla. Obavezno će plasiranjem svima već poznatih podataka, koji su od strane bivše vlasti objavljeni bezbroj puta tokom minulih godina, skretati pažnju javnosti sa obaveza koje ne ispunjavaju", zaključila je Šćepanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније