Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 11. 2013. 18:02 >> 18:02

OHRABRENJE

Picula: CG se 2006. izjasnila o EU

Crna Gora vodi vrlo dinamičnu vanjsku politiku u regiji, pokrenutim inicijativama stvara se pozitivna atmosfera u zemlji koja trenutno jedina u regiji pregovara o članstvu, kazao je eurospolanik Tonino Picula tokom rasprave u Evropskom parlamentu o izvještaju koji je podnio izvjestilac za Crnu Goru Čarls Tanok.

Picula je upozorio da bi te inicijative trebalo da se iskoordiniraju sa drugim regionalnim projektima, kako se ne bi međusobno preklapali.

“Upravo ona poglavlja kojima je Hrvatska zaključila pregovore s EU postaju ključna za svaku iduću zemlju kandidatkinju za EU, pa tako i za Crnu Goru, a to su poglavlja 23. i 24. Zasad je Crna Gora privremeno zaključila dva poglavlja, a mjerila su postavljena za drugih šest”, podsjetio je hrvatski poslanik u EP.

Prije 11 godina dogovoren je privremeni režim na granici Hrvatske i Crne Gore čime je otvorena nova faze saradnje u regiji, kazao je Picula.

"Danas, nakon ulaska Hrvatske u EU, a na osnovu naših neugodnih iskustava i blokada zbog neriješenog graničnog pitanja, ali i racionalnog načina na kojim se s partnerima izašlo iz te situacije, sugerišem da Crna Gora, Evropska unija i njeni susjedi na vrijeme utvrde svojevrsni road map, tj. postupke kojima će se utvrditi trajni sporazumi o protezanju državnih granica" zaključio je Picula.

Picula je podržao suštini predloga Rezolucije Evropskog parlamenta i čestitao izvjestiocu Tanoku. Naglasio je da referendum 2006. godine nije bio kontroverzan, “ali su to svakako bila njegova pravila nametnuta Crnoj Gori, čiji su građani morali sa čak 55 postotnim odobravanjem da potvrde odluku o državnoj nezavisnosti, što su i napravili”.

“Time su ujedno i prije formalnog referenduma koji ih o tome čeka u budućnosti, odlučili o svom evropskom putu”, konstatovao je Picula.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније