Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

27. 11. 2013. 12:45 >> 20:36
13

ĐUKANOVIĆ U BUKUREŠTU

Podrška Rumunije za EU i NATO

Rumunija potpuno podržava napore Crne Gore na putu evropskih integracija, a pristupanje Crne Gore NATO - u biće značajan korak za mir i stabilnost u regionu, ocijenio je predsjednik Vlade Viktor Ponta, nakon razgovora sa premijerom Đukanovićem u Bukureštu.

Ponta je ocijenio da će okončanje pregovora Crne Gore sa EU biti snažna poruka za cijelu Evropu.

''Svaka država kandidat može da nauči iz našeg dobrog, ali i lošeg iskustva iz pregovora. Želim da Crna Gora što prije uđe u evropsku porodicu. Razgovarali smo i o mogućnostima razvoja ekonomskih odnosa, na osnovu ekonomskog rasta Rumunije, želimo da proširimo ekonomske odnose u čitavom regionu'', kazao je Ponta.

Ponta je najavio za iduću godinu novi ekonomski forum.

Đukanović, koji je dočekan u Bukureštu uz najviše državne počasti, ocijenio je da su odnosi Crne Gore i Rumunije u uzlaznoj putanji.

''Nemamo otvorenih pitanja i problema, a svakog dana identifikujemo nova područja za razvoj saradnje. Zahvalni smo Vladi Rumunije na podršci Crnoj Gori na evropskom i evroatlantskom putu'', kazao je Đukanović.

Crna Gora je, podsjetio je premijer, jedina zemlja koja je u aktivnim pregovorima sa EU o članstvu i koja je u čekaonici za NATO. Očekujemo da bi poziv za članstvo u NATO mogao brzo uslijediti za Crnu Goru.

''Ključni problem regiona Zapadnog Balkana je stabilnost. Ukoliko želimo da je učvrstimo i otvorimo perspektivu bržeg demokratskog i ekonomskog razvoja mislimo da je rješenje evropska integracija. Zato nam je drago da Rumunija jednako tako vidi budućnost regiona i zdušno podržava i Crnu Goru i druge zemlje koje teže tom putu. Mi već uspješno transferišemo određena rumunska iskustva i spremni smo da prihvatimo pomoć Rumunije. Radujem se što smo potpisali Sporazum o ekonomskoj saradnji, siguran da ćemo tokom naredne godine organizovati rumunsko – crnogorski  ekonomski forum, to će biti prilika da investicionoj javnosti približimo potencijale naših zemalja'', rekao je Đukanović.

Predsjednik Vlade je, u ime građana Crne Gore, poželio oporavak i svu sreću rumunskim državljanima, koji su u junu preživjeli tešku autobusku nesreću u kanjonu Morače.

 

 

 

Mila Vuković, TVCG

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније