Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ TVCG ]

16. 08. 2021. 19:43 >> 19:44
4

SVI DA SE UKLJUČE

Dijalogom protiv govora mržnje i tenzija

Za rješavanje aktuelnih problema u crnogorskom društvu, neophodan je širok politički i društveni dijalog, smatraju sagovornici Dnevnika. Uprskoj svim aktuelnim podjelama, cijene da je takav dijalog moguć ukoliko se uključe svi akteri u društvu i po strani ostave monološki i isključivi pristupi u rješavanju problema.

Oštra retorika, tenzije među političkim oponentima, incidenti na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, govor mržnje na društvenim mrežama - slika je današnjeg crnogorskog društva. Sve to ukazuje, kako smatraju naši sagovornici, da su nam neophodne korjenite promjene, a njih kažu ne može biti bez uspostavljanja dijaloga. 

"Prevazilaženje podjela i mogućnost da se politička pitanja rješavaju dijalogom, mirnim političkim sredstvima proizilazi iz onoga što mi imamo kao nauk iz iz istorije. da nijedno političlko pitanje koje je rješavano nasiljem mi smo imali i nasilničke ideologije, nije dugoročno donosilo dobra rješenja", kaže za TVCG profesorica Sonja Tomović Šundić.

"Ne samo da je jedan politički dijalog nužan, nego jedan širi društveni, interkulturni, interreligijski dijalog koji je nama prijeko potreban za trenutak u kome se nalazimo. I ne samo dijalog o sadašnjosti nego i dijalog o prošlosti koja je često tačka sporenja, nerazumijevanja i tenzija nego i onoga što je najbitnije dijalog o budućnosti", ocjenjuje politikolog Predrag Zenović.

Takav dijalog, smatraju naši sagovornici, moguć je uprkos svim podjelama u društvu. To što, ipak, izostaje u rješavanju važnih pitanja, Zenović ovako objašnjava:

"Za dijalog je potrebna vještina vođenja dijaloga i razumijevanja onoga sa kojim komunicirate, mogućnost i želja da razumijete drugu poziciju ne samo ono od čega vi polazite tu je ključni problem sa našim monološkim pristupu svemu gdje polazimo iz sopstvenih pozicija, obraćamo se svojim istomišljenicima uvijek bez želje da se razumijemo sa drugima i napravimo taj dijalog koji je toliko nužan za Crnu Goru."

Samo tako, kažu naši sagovornici, može se doći do razmjene različitih stavova iz koje će sve strane izaći bolje i pametnije,a društvo zrelije za sve naredne izazove.

"Crnogorsko društvo ima tu manjkavost izgrađenih institucija i u tom kontekstu vidim vaše pitanje ko bi mogao biti pokretač takvog dijaloga. Da li bi on dolazio iz sfere politike, civilnog društva,akademske zajednice... Mislim zajedno da se iz ovih različitih sfera čuju različita misšlejnja da bi se ova politička scena koja ima i svoja zaoštravanja kao što vidimo dovela do one mjere koja pripada zrelim građanskim i demokratskim društvima", kaže Tomović Šundić.

Zato, kako zaključuju naši sagovornici, još nije kasno da se objedine i osnaže sve snage i pokrene široki dijalog koji će povesti crnogorsko društvo u smjeru modernizacije i evropeizacije.

Biljana Rovčanin, TVCG

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније