Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Biljana Rovčanin, TVCG

30. 08. 2021. 19:56 >> 20:06
9

GODINU OD IZBORA

"Ima napretka, moglo se i više i brže"

Nevladin sektor i analitičari saglasni su da je u ovom iako kratkom periodu napravljen iskorak u socijalnoj politici i borbi protiv kriminala. Novoj vlasti najviše zamjeraju što je nastavila sa praksom partijskog zapošljavanja i s netransparentnošću u radu.

Godinu kasnije, glavno pitanje je da li smo sa smjenom vlasti dobili i očekivane promjene u društvu.

“Što se tiče socijalne politike tu su pokazani reformski zahvati, što se tiče korupcije i organizovanog kriminala takođe su napravljeni određeni pomaci, ali postoji barijera što se tiče reforme sudskog, Tužilačkog savjeta i tog pravosudnog ambijenta”, kaže politički analitičar Dragiša Janjušević.

“Važno je da se država, čini nam se, odlučnije krenula boriti protiv organizovanog kriminala. A što se tiče ostalih stvari koje se tiču dugoročnih i dalekosežnih reformi, bojim se da tu još uvijek tapkamo u mjestu ili tražimo način na koji će ti problemi biti riješeni”, navodi Marko Sošić iz NVO “Institut alternativa”.

Osim boljeg životnog standarda i obračuna s kriminalom i korupcijom nova vlast najavljivala je i transparentniji rad. A obećala je i da partijska knjižica više neće biti uslov za zapošljavanje.

“Praksa imenovanja u rukovodstvu i organima upravljanja preduzećima govore da nije došlo do promjene sistema, već da su došli novi ljudi koji nose partijski predznak. Nas u civilnom sektoru najviše zabrinjava taj nedostatak trasparentosti i otvorenosti prema građanima i uključivanja javnosti u proces donošenja odluka”, navodi Marko Sošić.

Sagovornici TVCG saglasni su da se moglo i više i brže. A na pitanje zašto tako nije i bilo imaju objašnjenje.

“Jedno preteško nasljeđe pogotovo finansijsko, ekonomsko uslovilo je to da se budžet nije mogao formirati, proizvelo je jednu situaciju da se vrlo malo za ovaj kratak period moglo uraditi u tim reformskim zahvatima. Ono što je bilo loše što je Vlada za godinu funkcionisanja nije imala tu političku stabilnost u parlamentu. To usložnjava dinamiku rada i realizacije agende koju je sama Vlada imala pred sobom”, poručuje Janjušević.

Godina za nama, kako zaključuju sagovornici TVCG pokazala je da samo smjena bivšeg režima nije bila dovoljna za promjene u društvu. To, kažu, moraju shvatiti i nosioci vlasti i ostaviti po strani partijske obračune, jer je su Crnoj Gori za napredak potrebni i politička volja, ali i konkretni rezultati.

 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније