Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

29. 11. 2013. 12:56   >>  12:56 5

NAŠA SUDBINA

Mesić: Ujedinjene Evrope nema bez regiona

Evropsko ujedinjavanje ne može biti završeno ako ne obuhvati i zemlje jugoistoka Evrope, i to sve njih. Evropsko ujedinjavanje je milenijumski poduhvat, a ujedinjena Evropa nije samo naša želja, nego i naša sudbina, kazao je nekadašnji predsjednik SFRJ i Hrvatske Stjepan Mesić, učestvujući danas na Konferenciji "Ekonomija Crne Gore 2013 – Saradnjom do prosperiteta", u hotelu "Splendid".

Osvrćući se na krizu u EU, Mesić je kazao da je previše investirano, u svakom pogledu, u projekat evropskog ujedinjavanja, da bi bilo ko smio da preuzme rizik njegovog dovođenja u pitanje.

„Zaustavljanje proširivanja bilo bi jednako dovođenju u pitanje cijelog projekta i njegovog koncepta“, istakao je Mesić.

Prema njegovim riječima, regija ne očekuje da prilikom ulaska u Uniju dobije bilo kakav popust ili povlastice, iako su pojedini kriteriji za članstvo pooštreni.

On se, zatim, zapitao šta su zemlje Balkana jedne drugima na evropskom putu.

„Jesmo li rivali, jesmo li čak protivnici, jesmo li saveznici, ili tek saputnici? Moj odgovor je jasan: mi jesmo, mi možemo biti i mi moramo biti samo i isključivo saveznici. Za mene tu nikakve dileme nema, niti je može biti. Mi moramo sarađivati, mi moramo biti saveznici, usprkos povremenim negativnim iskustvima iz prošlosti. Mi možemo samo zajedno, dakle u saradnji, napredovati brže i uspješnije prema članstvu u Evropskoj uniji. I samo u saradnji možemo Evropi dati onaj doprinos što ga ona od nas s pravom očekuje“, rekao je gost iz Hrvatske.

Balkan će, ocijenio je, biti dio napora da cijela Evropa postane, bez brisanja nacionalnih posebnosti i negiranja današnjih država, jedinstveni prostor na kojem će vrijediti ista regulativa i u kojem će "svaki narod živjeti u ukupnosti svoga kulturnog korpusa".

„Uspostavićemo skladno jedinstvo različitosti u kojem će zapravo svaka nacija biti manjina i u kojem će današnje nacionalne manjine napokon postati ono što bi i trebalo da budu – mostovi spajanja i povezivanja. Je li to utopija? Siguran sam da nije“, smatra Mesić.

Kaže da EU čini tako potrebnom, pa i nezaobilaznom, činjenica da će samo ujedinjena Evropa moći da bude pravi i punopravni partner Sjedinjenim Američkim Državama danas, a Rusiji, Kini, Indiji, Brazilu i drugim velikim akterima međunarodne scene – sjutra.

On je, odgovarajući na pitanje predsjednika Odbora za turizam i ugostiteljstvo Privredne komore Crne Gore Dragana Ivančevića, kazao da Crna Gora i Hrvatska mogu živjeti od turizma ako svoje proizvode prodaju kroz turizam. On je čestitao Crnoj Gori na privlačenju investicija iz Azerbejdžana.

„Na turiste iz Azerbejdžana treba ozbiljno računati i u tom smislu je Crna Gora napravila bolje korake od Hrvatske i na tome vam čestitam. Turizam zavisi od mira i zato su važne evroatlantske integracije“, rekao je Mesić.

On je dodao da Crna Gora treba bolje da se pripremi za pregovore sa EU u oblasti ribarstva od Hrvatske da bi u ovoj značajnoj djelatnosti zadržala tadicionalni način poslovanja. 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније