Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

29. 11. 2013. 14:38 >> 14:38

SKUPŠTINSKI ODBOR

Podrška predlogu Zakona o Prijestonici

Članovi Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu podržali su, u načelu, Predlog zakona o Prijestonici, kojim predviđeno da Cetinje dobija deset odsto iz kapitalnog budžeta za projekte očuvanja duhovnosti i kulturnog i istorijskog nasljeđa.

Predlog su podržali poslanici Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratske partije, Pozitivne Crne Gore i Snežana Jonica iz Socijalističke narodne partije. Uzdržani su bili predstavnici Demokratskog fronta i poslanik SNP-a Obrad Gojković.

Predlagač zakona, Jovan Martinović iz DPS-a, rekao je da cilj zakona bolje pozicioniranje Cetinja u sistemu lokalne samouprave.

On je precizirao da je predlogom predviđeno da Prijestonica dobija deset odsto od kapitalnog budžeta za projekat Cetinja kao kulturnog, istorijskog, naučnog i duhovnog centra Crne Gore i jedinica lokalne samouprave sa posebnim statusom.

„Cilj predloga je da primjena zakona počne naredne godine, i zato ćemo tražiti da se o njemu izjasnimo u decembru“, kazao je Martinović.

Jonica je kazala da SNP podržava donošenje tog zakona, i podsjetila da je ta stranka ranije predlagala donošenje takvog akta.

„Podržaćemo zakon u načelu, iako postoji niz normi koje treba popraviti“, navela je ona.

Slaven Radunović iz Fronta kazao je da ga plaši da novac koji će biti dodjeljivan iz budžeta ne dobiju, kako je kazao, pseudo crkve koje su registrovane kao nevladine organizacije.

„Ne bih volio da novac svih građana ode na izgradnju pseudo crkve na Cetinju, a polaganju temelje za tu crkvu je prisustvovao gradonačelnik Prijestonice“, rekao je Radunović, navodeći da je u Crnoj Gori dominanta pravoslavna vjera.

Zoran Vukčević iz Demokratske partije socijalista burno je reagovao na izlaganje Radunovića, ocjenjujući da opozicioni poslanik ne poštuje državu.

On je dodao da nije primjereno u građanskoj državi isticati da je stanovništvo dominantno pravoslavne vjere.

„Nazivati Crnogorsku pravoslavnu crkvu kao NVO nije umjesno i to nijesu prave poruke. CPC je utemeljena u biće crnogorskog naroda, i svako njeno negiranje nije umjesno“, naveo je Vukčević.

Draginja Vuksanović iz SDP-a kazala je da je CPC-u uzurpirana imovina, i da će pitanje njenog pravnog statusa morati da dođe na dnevni red.

Ona je najavila da će njena stranka djelovati amandmanski na Predlog zakona.

MINA

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније