Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

03. 09. 2021. 14:45 >> 15:39
21

ABAZOVIĆ

Mislim da Đukanović neće biti na Cetinju

Predsjednik GP URA i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović pozvao je građane na mir, toleranciju i suzdržanost uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija. On je kazao da je njegov lični stav da se 5. septembra na Cetinju predsjednik Milo Đukanović neće pojaviti. Smatra, ipak, da bi bilo dobro da Đukanović dođe u Prijestonicu, jer bi, kako dodaje, to umanjilo mogućnosti za bilo kakve incidente.

Abazović, je na konferenciji za medije, kazao da je siguran da ogromna većina građana Crne Gore nije na strani nijednog ekstremizma i da želi put ka stvaranju građanskog i prosperitetnog društva.

Abazović je kazao sa smo svi na neki način braća i sestre te da treba da učinimo sve da ovu državu zaštitimo.

“Lista “Crno na bijelo” podržava sve apele naših EU partnera da se izbjegne svaki vid radikalitacije, govora mržnje i poziva na ekstemizam i da se afirmišu EU vrijednosti dijaloga, zajedništa, toleranije i napretka”, kazao je Abazović.

On je poručio da će poslije 5. septembra, doći 6. septembar, i 7. te da je cilj da svaki dan bude bolji od prethodnog.

On je naveo da protest za 5. septembar na Cetinju nije prijavljen, te da bi on da je na mjestu predsjednika Mila Đukanovića skup prijavio.

“Da je zaista posvećen interesima Crne Gore, trebalo je da ode u MUP podnese zahtjev u svoje ime, kaže da je organizator skupa, i da stoji iza svega što će se taj dan desiti na Cetinu, to se nije desilo. Da, mislim da je dobro da on taj dan bude na Cetinju, mislim da je dobro, zato što će to umanjiti mogućnosti za bilo kakve incidente”, naveo je Abazović i dodao kako je njegov lični stav da se Đukanović neće pojaviti 5. septembra na Cetinju.

"Ja lično mislim, samo imam lični stav, nema zaista informaciju, ja mislim da se on tamo neće pojaviti. Sve što je čovjek radio u prethodnih 30 godina je jedan prilično bleferski postupak u mnogim situacijama", naveo je predsjednik GP URA. 

Abazović je kazao i da vlast ne može da zabrani skup koji nije prijavljen.

"Ovo nije spontano okupljanje, jer imamo pozive sa najvećih adresa na okupljanje", naveo je Abazović.

“Nisam čuo da će ovi DPS-ovci ići na Cetinje dok nije pao kokain, a najava ustoličenja je bila odavno da će to biti 5. septembra. Možda je to slučajnost”, naveo je Abazović.

U Crnoj Gori nema ničega neuobičajenog, kaže Abazović, i dodaje da imamo polarizovanu retoriku koju produkuju, kako je kazao neki političari, mediji ili intelektualci.

“Mislim da su sve službe uradile sve što je do njih, mi moramo da garantujemo ustavna prav svih građana”, kazao je Abazović.

Mislim i da su vlada i drugi organi uradili sve što je u njihovoj nadležnosti da se to i ostvari

“Da li će nodgovorni pojedinci ili grupe, da li će se nešto pojaviti u međuvremenu, to je nešto što ne može da se isključi, ali cilj je da podstaknemo građane na suzdržanost da se nešto pojavi u međuvremenu”, naveo je Abazović i dodao da bi svi bili neodgovroni kada bi rekli da ne postoji zabrinutost u ovom trenutku.

Generalni sekretar CIVIS-a Zoran Miljanić je rekao da se nada da 5. septembar neće biti "dan D" u Crnoj Gori. On je poručio i da 5. septembra, ali i svih ostalih dana moramo živjeti zajedno.

"Cetinje je uvijek bio simbol otpora, glas razuma, glas koji je bio protiv svega onoga makar što smo mi zapamtili posljednjih 30 godina, a što se pokazalo kao pogubno za Crnu Goru. Nadam se da Cetinjani ni sad neće dozvoliti da oni, koji su pohodili taj grad prije 30 godina, možda sa drugim zastavama, da Crnu Goru gurnu na put kojim ne treba da ide i ubijeđen sam da neće", rekao je Miljanić.

Nada se da Cetinjani neće nasjesti na bilo koju provokaciju, nego da će svi skupa, kako dodaje, učiniti da taj dan prođe u miru.

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja Hazbija Kalač poručio je da je Crnoj Gori potreban mir.

“Moj zahtjev, kao predsjednika stranke pravde i pomirenja, jeste da se zarad mira u Crnoj Gori traži rješenje da ne dođe do krvoprolića, koji nažalost najvaljuju one strane koje su politički poražene”, kaže Kalač.

 

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније