Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

29. 11. 2013. 15:46 >> 15:46

INTEGRACIJE

Jonson: CG može pomoći drugima

Crna Gora je važan akter kreiranja odnosa u Regionu i država koja prednjači u procesima EU integracija, što potvrđuje njenu jasnu opredijeljenost za postizanje evropskih standarda i što većeg stepena demokratizacije društva, složili su se danas predstavnici Demokratske partije socijalista i predstavnici Evropske službe za vanjske poslove i Evropske komisije.

Šef odjeljenja za Zapadni Balkan pri Evropskoj službi za vanjske poslove Jonas Jonson ukazao je da Crna Gora, s obzirom na novi pristup u pregovorima, svojim napretkom i iskustvom može da doprinese i pomogne ostalim zemljama Zapadnog Balkana u procesu integracija.

„Jonson je pozdravio spremnost Crne Gore da učestvuje u procesima očuvanja stabilnosti, ne samo u regionu već i šire, što je i dokazala svojim učešćem u različitim međunarodnim misijama“, saopštili su iz DPS-a.

Politički direktor DPS-a Tarzan Milošević podsjetio je, kako se navodi u saopštenju, na jaku ulogu koju Demokratska partija socijalista ima na nivoima zakonodavne i izvršne vlasti, i u tom smislu na njenu posvećenost prioritetima koji se odnose na procese EU i NATO integracija, kao i na procese jačanja regionalne saradnje i unaprjeđenje odnosa sa susjednim zemljama.

„U tom smislu, Milošević je istakao napredak u procesu pregovora u kojem je DPS imala ključnu ulogu posebno kada su u pitanju reforme koje se sprovode u oblasti vladavine prava koje su usko povezane i sa poglavljima 23. I 24.  za koje se očekuje otpočinjanje pregovora do kraja godine“. 

Milošević je, kako se navodi, naglasio da regionalna saradnja čini osnovu međuetničkog sklada, te da DPS, kao partija koja okuplja pripadnike svih nacionalnosti, partija demokratske provenijencije, u svom punom kapacitetu doprinosi afirmaciji Crne Gore kao multietničke države koja predano i posvećeno daje svoj puni doprinos učvršćivanju regionalne stabilnosti i razvoju dobrosusjedskih odnosa.

Poslanik Branko Čavor istakao je da DPS, vođena demokratskim vrijednostima i standardima savremenog svijeta, prepoznaje da dobrosusjedski odnosi, kao i EU i NATO integracije, predstavljaju garant uspješnog razvoja, te da je iz tih razloga pokrenuta i Inicijativa Zapadni Balkan WB6, kao i da je u trenutnom fokusu aktivnosti informisanje i edukacija građana o NATO integracijama.

Sastanku su prisustvovali šef odeljenja za Zapadni Balkan pri Evropskoj službi za vanjske poslove Jonas Jonson, desk officer za Crnu Goru Herbert Pribitzer, šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič, šef Političkog sektora pri DEU Alberto Kamarata, službenica za politička pitanja pri DEU Analisa Đjansanti, a u delegaciji DPS-a bili su, uz Miloševića, Čavor, Andrija Radman, Slavenko Jovanović i Svetlana Vuković. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније