Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Izvor: Nova S [ I. P. ]

07. 09. 2021. 11:43   >>  08. 09. 2021. 06:33 22

ABAZOVIĆ TVRDI

"Nije bilo otkazivanja poslušnosti"

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović rekao je da će istraga utvrditi detalje i činjenice o bezbjednosnim prijetnjama tokom ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju i dodao da je postajala velika bezbjednosna prijetnja za poglavara SPC-a, što je, kako je rekao, i poglavar SPC-a potvrdio svojom izjavom.

"To je bila teška odluka i jako je bilo teško da štićenu ličnost na krajnje bezbjedan način odvedemo na određenu destinaciju. Gospodin Porfirije je svojom izjavom potvrdio da tako nešto nije bilo jednostavno izvršiti. Sva ova priča oko toga da li se neko protivio ili ne, nekako je proizašla iz te neke opasnosti koja je bila evidentna i podaci koji su govorili da postoji procenat rizika“, rekao je Abazović za Novu S.

On je ocijenio da su bezbejdnosne službe položile veliki ispit, dok sa druge strane ostaje, kako kaže, gorak ukus vezan za čitav događaj.

Abazović je rekao da nije bilo slučajeva otkazivanja poslušnosti u sektoru bezbjednosti, već da je bilo slučajeva određenog emotivnog kolebanja kod pojedinih ljudi.

Sektor bezbjednosti funkcionisao je besprekorno, tvrdi on. Abazović kaže da su imali specijalnu akciju dovođenja Joanikija i Profirija na Cetinje i istovremeno uspostavljanje javnog reda i mira bez žrtava.

„Ne dozvoljavam nikom da stavlja na teret ljudima nešto što im ne pripada. Svako ko je odbio bilo koji zadatak će biti suspendovan“, rekao je Abazović.

Napominje da je Porfirije štićena ličnost i da je obaveza policije da ga drži što dalje od opasnosti.

"I ovdje smo imali suprotno djelovanje da treba da ga uvedemo u opasnost i onda neko želi da optuži policiju i bave se da li je neko bio za ustoličenje ili ne. To nije pitanje bezbjednosti i to nije pitanje koje treba da se postavi nego da li će biti ugroženi nečiji životi i da li će iz toga izaći veći haos", rekao je on.

Smatra da je tokom akcije bilo potpuno u redu da u profesionalnom smislu bude različitih mišljenja o tome da li neko misli da može da se izvede, a da neko kaže da je to bila opasnost.

„Sve bih pitao ko bi izašao pred javnost i građane da se nešto desilo patrijarhu SPC-a, ja vam kažem da ne bi izašao niko osim mene. Ne dozvoljam da se na bilo koji način baci sjenka na bilo kojeg službenika policije koji su uprkos svemu izašli sa najboljim razultatima. Mi se ne ponosimo upotrebom suzavaca, ali ovdje nedostaje dijalog i politička kultura“, rekao je Abazović.

Kaže da država nije tu da određuje u kojoj crkvi neko može da izvrši vjerski obred, već da je njen zadatak da zaštiti ustavna prava.

On je istakao kako navija da se Crna Gora kao društvo liberalizuje i da se prihvate razlike, kao i da se scene sa Cetinja nikada nigdje ne ponove.

Govoreći o odnosima Crne Gore i Srbije, Abazović je rekao da je njihovo opredjeljenje da sa Srbijom imaju mnogo veće povjerenje, saradnju i relaksiranije odnose nego što su sada.

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније