Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

BETA [ M.L.B. ]

08. 09. 2021. 20:14 >> 20:15
16

VUČIĆ

Srbija nije zainteresovana za rušenje CG nezavisnosti

Srbija nije zainteresovana za rušenje nezavisnosti ni Crne Gore, ni Hrvatske, ni Bosne i Hercegovine, niti bilo koje druge zemlje u regionu, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Ničiju samostalnost, ničiju nezavisnost ne pada nam na pamet da urušavamo, ništa nas od toga ne zanima“, rekao je Vučić na konferenciji za medije.

On je naveo da je nakon ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) na Cetinju u Crnoj Gori počela „orkestrirana i organizovana“ kampanja protiv Srbije.

"Krenuli su napadi iz Hrvatske, naravno i iz Crne Gore, gdje sam uvijek tema broj jedan. Pročitao sam da su me pojedini strani predstavnici optužili da preko SPC želim da pravim 'veliku Srbiju' i za partnerstvo sa (predsjednikom Crne Gore) Milom Đukanovićem", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je dodao da je "u svim hrvatskim medijima vođena besmislena patološka kampanja" protiv njega, uz tvrdnje da je on izveo ustoličenje i da je upravljao helikopterskim jedinicama na Cetinju 5. septembra.

„Sa druge strane, da sam ja uradio sve i da sam upravljao bilo kakvim procesima, nisam, osim što sam bio naravno zainteresovan iz milion razloga“, rekao je Vučić i dodao da je o dešavanjima u Crnoj Gori dobijao informacije „cijelu noć“.

Vučić je takođe naveo da se povodom dešavanja na Cetinju nije čuo ni sa kim od zvaničnika Crne Gore.

„Nisam razgovarao ni sa (premijerom Crne Gore Zdravkom) Krivokapićem, ni sa (potpredsednikom Vlade Crne Gore Dritanom) Abazovićem koji su bili zaduženi za cijeli slučaj i problem“, rekao je Vučić.

Na navode o partnerstvu sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem koje je 7. septembra iznijela poslanica Evropskog parlamenta Viole fon Kramon, Vučić je zatražio od evropske poslanice da odgovori na pitanje "kada je imao bilo kakvo partnerstvo sa Milom Đukanovićem u bilo čemu".

 

"Srpski svet" nije dio zvanične politike Srbije

Vučić je izjavio danas da sintagma "srpski svijet", koju koristi ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, nije dio zvanične politike države Srbije.

"Nikada to nisam izgovorio, a neću da reagujem na oštriji način, jer da (Vulin) nije izgovorio 'srpski svet', izmislili biste vi nešto drugo, samo da bi Srbi bili krivi za nešto", rekao je Vučić novinarima u Palati "Srbija".

Prema njegovim riječima, bilo bi pronađeno dovoljno razloga zbog kojih bi Srbi bili krivi i zbog kojih bi Srbi trebalo da snose odgovornost za sve što se dešava u cijelom regionu.

"I ta politika svaljivanja krivice na Srbe gdje god da se nalaze i ma šta god da čine i ne čine jeste politika prošlosti i politika na kojoj istrajavaju svi oni koji su rušili ne samo Srbiju, već i srpski narod, dajući sebi za pravo sve ono što Srbima nikada nijesu dali za pravo", izjavio je Vučić.

Predsjednik Srbije ocijenio je da u toj sintagmi ne postoji ništa prijeteće, odnosno "ništa što bi ugrožavalo nekog drugog".

"Niti govori o granicama, niti o bilo čemu drugom i bez obzira na sve to, nije dop državne politike. A da ne dozvolimo političarima, ili ljudima koji pripadaju drugim političkim strankama da misle, ili da imaju pravo da iskažu svoj stav i svoje mišljenje, a posebno kad dobro znam, i da ništa nije rekao, opet bismo bili krivi za nešto", ocijenio je Vučić.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније