Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

11. 09. 2021. 20:00 >> 22:27
1

PRESKER ZA TVCG

Otvorenim dijalogom prevazići tenzije

Sve političke proevropski orjentisane snage treba da postignu međusobni koncenzus, sa otvorenim dijalogom, da bi Crna Gora uspješno napredovala na reformskom putu, koji zahtijeva ulazak u Evropsku uniju (EU), a koji je dobar za sve građane, kazao je ambasador Slovenije u Podgorici Gregor Presker.  On je, u Dnevniku Televizije Crne Gore, kazao da su sa zabrinutošću pratili prošlonedjeljna dešavanja u Crnoj Gori, kada su tenzije bile podignute.

Presker je ocijenio da je dobro što nije došlo do eskalacije na Cetinju, uz zahvalnost građanima koji su protestovali i policijskim snagama. 

 Partije je pozvao na međusobni koncenzus, sa otvorenim dijalogom, i ukazao na primjer Slovenije i Hrvatske.

 "Treba da se izbjegnu dalje provokacije i pokušaji dizanja tenzija", ocijenio je Presker.

 Ambasador je za TVCG kazao da bi popis stanovništa mogao biti taj slučaj, kada bi se tenzije mogle podići.

"Evropska legislativa ne traži ni od jedne zemlje da se stanovništvo izjašnjava po pitanju nacionalne i vjerske pripadnosti i jezika", rekao je on i podsjetio na slučaj Slovenije, gdje se stanovništvo od 2002. godine ne izjašnjava o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti.

Na pitanje mogu li aktuelna dešavanja negativno da utiču na proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, Presker je kazao da su slike iz Crne Gore zabrinule EU.

"Vjerujem da ćemo i sljedećem periodu biti svjedoci da se prevaziđu te tenzije i da se postigne otvoreni dijalog i evropske snage se dogovore kako da dovedu Crnu Goru u EU."

Dodao je i da  je Crna Gora zemlja koja je "najdalje na putu ka EU od svih ostalih kandidata".

"U tom smislu Crna Gora bi trebala da pokaže svoj demokratski i institucionalni kapacitet i sama da prevaziđe neka unutrašnja pitanja. EU i zemlje članice će podržati sve političke subjekte i aktere, koji su spremni na dijalog i koncenzus i da se prevaziđu otvorena pitanja u Crnoj Gori", poručio je ambasador. 

Vjeruje, kako je rekao, da bi crnogorski politički subjekti mogli sami prevazići probleme.

Presker je poslao tri poruke: 

"Prva - građani treba da podstiču vlasti da što brže napreduju ka EU putu. Građani da sa što većom kritičnošću prate medije u regionu i ne nasijedaju na provokaccije. Treće, da sačuvaju Grnu Goru i njen multivjerski karakte. Tako će Crna Gora lakše i brže ući u EU."

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније