Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

13. 09. 2021. 07:39   >>  07:41 3

TROJE KAŽNJENO

Disciplinski postupak protiv dvanaest advokata

Jedan advokat kažnjen je sa 500 eura dok je drugom izrečena mjera brisanja iz imenika Advokatske komore na šest mjeseci, potvrdio je "Danu" predsjednik komisije advokat Sava Popović.

Iako su crnogorski advokati štrajkovali više od dva mjeseca zbog primjene Zakona o fiskalizaciji i ušli u pregovore sa ministarstvom finansija, a koji, kako nezvanično saznajemo, neće biti okončani ni do kraja godine, Disciplinska komisija Komore vrijedno je radila. I bez obzira na to što je na početku štrajka zauzet stav da nijedan od advokata ne može prekršiti odluku o totalnoj obustavi rada, bilo je i onih koji su se o to oglušili.

Iz tog razloga, prema riječima predsjednika Disciplinske komisije advokata Save Popovića, u tom periodu pokrenuto je dvanaest disciplinskih postupaka protiv njihovih kolega od čega su u tri slučaja podignute optužnice i postupci su okončani kaznom. Jedan od tih predmeta vraćen je pred prvostepeno vijeće, u dva slučaja optužnica je odbačena. Jednom advokatu izrečena je novčana kazna od 500 eura dok je njegovom kolegi izrečena mjera brisanja iz imenika Advokatske komore na šest mjeseci.

Nakon gotovo 70 dana obustave i potpunog kolapsa u crnogorskom pravosuđu koje je proizveo ovaj štrajk, predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović je izjavio da je većina od oko 700 članova Komore prihvatila ponudu da zakon bude izmijenjen koju im je dostavila Vlada.

"Time su se stekli uslovi da se prekine obustava rada koja je bila na snazi od 24. maja. Mi u Komori imamo advokate koji će biti članovi tih radnih grupa i u roku od sedam dana od potpisivanja protokola dostavićemo imena advokata koji će učestvovati u radu, analizirati Zakon o fiskalizaciji i njegovu sadržinu, a potom shodno Ustavu pronaći odgovarajuća pravna rješenja adekvatna statusu Advokatske komore, koja je definisana kao vrlo specifična profesija", naveo je tada Begović.

Generalni stav Advokatske komore Crne Gore je da je advokatska djelatnost Ustavom definisana kao pružanje pravne pomoći građanima, a ne kao djelatnost koja pruža usluge. Zbog toga advokati traže da budu izuzeti iz Zakona o fiskalizaciji.

U Advokatskoj komori tvrde da bi se primjenom Zakona o fiskalizaciji na advokate građanima onemogućio pristup sudu, onemogućilo pružanje pravne pomoći čime bi se urušilo pravno načelo da svako ima pravnu pomoć i pravo na branioca.

Državni sekretar Ministarstva finansija Janko Odović saopštio je da je Vlada spremna da postigne određeni kompromis sa Advokatskom komorom, ali ostaje pri stavu da sve djelatnosti treba da uđu u proces fiskalizacije.

"Vlada je apsolutno otvorena za sve predloge koji dođu od strane Advokatske komore. Razmotrićemo sve što konkretno budu predložili, a odnosi se na advokatsku tajnu i slično. Ali ostajemo pri stavu da sve djelatnosti u Crnoj Gori moraju ući u fiskalizaciju. O načinu i modelima da se ispoštuju zakoni o advokaturi i tajnim podacima možemo diskutovati i u krajnjem slučaju napraviti izmjene zakona", naveo je Odović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније