Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.Lj. [ Dnevne novine ]

15. 09. 2021. 07:42 >> 07:46
8

PICULA

"EU nema beskonačno strpljenje"

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula upozorava u razgovoru da sadašnja vlast u Crnoj Gori ne može računati na beskonačno dugo strpljenje Evropske unije.

„Nekonzistentnost, improvizacija i neozbiljnost svili oblika političkih institucija i osoba zasigurno neće naići na odobravanje u redovima Evropske unije”, istakao je Picula u intervjuu Dnevnim novinama. 

Prema njegovim riječima, moraju se smiriti političke turbulencije i redukovati prevelika polarizacija, jer su toksične za društvo koje može i treba napredovati. Poručuje i da međunarodna zajednica mora još opreznije pratiti razvoj situacije u Crnoj Gori. 

“Politika proširenja je neposredno prije pandemije ponovo dobila određenu dinamiku. Nažalost, sad se ta dinamika opet usporava, što vidimo s bugarskom blokadom Sjeverne Makedonije, te stanovitim statusom quo zbog nadolazećih izbora u Njemačkoj. Međutim, međunarodna zajednica svakako mora još opreznije pratiti razvoj situacije u Crnoj Gori jer je riječ o zbivanjima od uticaja i na procese za koje sama EU mora biti iznimno zainteresovana”,naveo je on. 

Komentarisao je i istupe vladajuće strukure iz Srbije na račun dešavanja u Crnoj Gori i kazao da politika države Srbije ne doprinosi stabilnoj Crnoj Gori. 

„Upravo zbog toga EU treba značajnije posvetiti pažnju regiji i ne svoditi politiku proširenja na deklarativno izjašnjavanje ili dopuštati da ona služi kao oruđe za političke blokade i ucjene”, poručuje Picula. 

Kada je riječ o napretku na putu prema EU, kaže da se sve donedavno se moglo jasno utvrditi kako je Crna Gora, bez sumnje, predvodnik EU puta i jedina zemlja kandidat koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja, s jasnim usmjerenjem.

“Nakon događaja na Cetinju možemo, ipak, ustvrditi da je došlo do određeniji nedoumica o kapacitetu da se održi zadano usmjerenje. Veliki problem jeste što su snažne podjele u Crnoj Gori vidljive ne samo između vlasti i opozicije, veći unutar heterogene vladajuće koalicije, što znatno usporava i ograničava funkcionalnost izvršne vlasti. Uz snažnu polarizaciju i turbulentnu političku scenu, brine me i rast dezinformisanjaitenzija, kojem doprinose i mediji iz susjednih zemalja, ali i određeni politički akteri”, poručio je on.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније