Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

J.B.Č.

15. 09. 2021. 09:49 >> 11:55
4

POLITIČKE PARTIJE

Osudili vrijeđanje Abazovića i Jankovića

Političke partije u Crnoj Gori osudile su prijetnje i vrijeđanje potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i odbornika GP URA Slavka Jankovića juče na Cetinju.

SNP: Primitivizam dokaz da još nijesmo savladali osnovne lekcije demokratije 

Socijalistička narodna partija Crne Gore najoštrije je osudila prijetnje i vrijeđanje koje su juče pojedinci na Cetinju uputili potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću i odborniku GP URA Slavku Jankoviću.

"Vulgarnost i primitivizam kojim su bile prožete prijetnje upućene na vjerskoj osnovi govore da još uvijek nismo savladali osnovne lekcije iz demokratije, tolerancije i poštovanja drugog i drugačijeg. Ma koliko nam se nečiji stavovi ne sviđali, uvijek moramo voditi računa da ne pređemo crvenu liniju kojim se povrjeđuje ljudsko dostojanstvo i integritet bilo kog pojedinca", navodi se u saopštenju SNP-a.

SNP poziva nadležne organe da adekvatno sankcionišu vinovnike ovih događaja, i apeluju na cjelokupno društvo da se spuste tenzije.

"Svi zajedno da učinimo korak ka normalizaciji sveukupne atmosfere u kojoj se trenutno nalazimo. Samo strpljenjem, tolerancijom i uzajamnim poštovanjem možemo graditi društvo u kojem će se svaki građanin osjećati slobodno i bezbjedno i u kojem će vrhunska vrijednost omogućavanja drugom da iskaže svoje mišljenje moći da dođe do svog punog izražaja", naglašavaju u SNP CG.

Nuhodžić: Izlovani slučaj ne može narušiti poštovanje prema Cetinju

Izolovan slučaj ne može kod pripadnika manjina narušiti poštovanje prema gradu heroja, kazao je poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore Mevludin Nuhodžić

Reagujući na skandiranje potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću na nacionalnoj osnovi Nuhodić je kazao da je Cetinje slobodarski i gospodski grad koji je uvijek njegovao ljubav i podršku prema manjinskim narodima.

"Izolovani i usamljeni slučaj jednog pojedinca kod pripadnika manjina i u Crnoj Gori i u crnogorskoj dijaspori neće i ne može narušiti poštovanje koje postoji prema herojskom gradu. Primitivizam i agresivnost ne mogu biti izbor", kazao je Nuhodžić.

Umjesto toga, kako je dodao, DPS afirmiše demokratsku participaciju svih koja podrazumijeva uvažavanje različitih političkih uvjerenja, slobodu govora i slobodu izražavanja koja može da nosi i oštru kritičku notu ali nikada da potcjenjuje i vrijeđa političkog neistomišljenika.

"Osuđujem postupak pojedinca na Cetinju i pozdravljam brzu i odlučnu reakciju građanske Crne Gore. Sve majke su za poštovanje bez obzira na naše razlike po osnovu vjere, nacionalnosti i drugih uvjerenja", kazao je Nuhodžić.

LP: Šovinističke uvrede i psovke sramotne, sankcionisati takve pojedince

Liberalna partija oštro osuđuje šovinističke uvrede sa nacionalnom i vjerskom konotacijom koje su određena lica uputila potpredsjedniku Vlade Abazoviću.

"Bez obzira na političke razlike, nikad ne smijemo dozvoliti da se takva vrsta uvreda učini prihvatljivom i normalnom. Takve pojedince treba hitno sankcionisati kao i bilo koga ko širi nacionalnu ili vjersku mržnju", kazao je Popović.

On dodaje da je Cetinje pokazalo svoje lice nebrojeno puta pa, kako je kazao, prethodne nedjelje kada je u svoje okrlje primilo sve ljude dobre volje iz svih krajeva države.

"Na mirnim građanskim demonstracijama bili su prisutni i govorili ljudi svih nacija i vjeroispovjesti uz opšte oduševljenje prisutnih građana. Izolovani inicdentni ostrašćenih i neodogovornih pojedinaca nema nikakve veze sa istinskim duhom Cetinja već isključivo sa ličnom neodgovornošću i pogrešnim pogledom na svijet. Takvo nešto za nas će uvijek biti, u najmanju ruku, neprihvatljivo i za oštru osudu i sankciju", navodi se u saopštenju.

Radnička prtija: Spustiti tenzije

Prijetnje i vrijeđanje posebno na nacionalnoj i vjerskoj osnovi predstavnika bilo koje političke partije najoštrije osuđujemo, poručili su iz Radnilke partije.

"Nažalost, ovih dana smo svjedoci sve češćih napada na predstavnike naroda, od pojedinaca koji ne poštuju, drugačije mišljenje, političko opredjeljenje, vjerski intentitet, kojima ništa nije sveto. Pozivamo nadležne organe da adekvatno odgovore na ovakve i slične događaje, ali i na cjelokupno društvo da se spuste tenzije, kako bi mogli zajedno poštujući različitosti i to što smo sada u ovim teškim okolnostima nažalost podijeljeni po mnogim pitanjima, opredijelimo za put put napretka, a ne zatucanosti i nazadovanja", kazali su iz Radničke partije.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније