Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.M.Lj. ]

15. 09. 2021. 12:33   >>  12:34 1

KORDIĆ

Mapom puta do bržeg ispunjenja obaveza iz agende EU

Izradom i sprovođenjem mape puta za svako od pregovaračkih poglavlja, zajedno ćemo brže i bolje doći do ispunjenja preostalih obaveza i zatvaranja pregovora, poručila je glavna pregovaračica Zorka Kordić, u razgovoru sa šefovima radnih grupa za pregovaračka poglavlja 1- Sloboda kretanja robe i 30- Vanjski odnosi, iz Ministarstva ekonomskog razvoja, Draganom Vukčevićem i Aidom Salagić Ceković.

Na sastancima sa šefovoma radnih grupa, koji se održavaju u okviru redovnih konsultacija sa članovima Pregovaračke strukture, razmijenjena su mišljenja u vezi sa izradom i primjenom mapa puta za ta dva pregovaračka poglavlja.

„Poglavlje 1- Sloboda kretanja robe je jedno od kompleksnijih pregovaračkih poglavlja u dijelu usklađivanja s pravnom tekovinom EU i najviše obaveza u zakonodavnom dijelu je u narednom trogodišnjem periodu, planirano upravo u tom pregovaračkom poglavlju“, saglasili su se Kordić i Vukčević.

Glavna pregovaračica je, imajući u vidu obim pravne tekovine EU koju treba prenijeti u nacionalno zakonodavstvo, ukazala na važnost finalizacije Mape puta o ispunjenju završnih mjerila u poglavlju 1, kako bi se uložili dodatni napori u pravcu dinamiziranja ispunjenja obaveza iz agende EU.

„Izradom Mape puta, pristupićemo efikasnom i kvalitetnom ispunjenju četiri završna mjerila u ovom poglavlju, a koja se odnose na obavezu zaokruživanja zakonodavnog okvira, jačanja administrativnih i institucionalnih kapaciteta i pravilnog sprovođenja zakonodavstva“, kazala je Kordić.

Kada je riječ o poglavlju 30. Vanjski odnosi, Kordić i Salagić Ceković su izrazile zadovoljstvo činjenicom da je Radna grupa za to poglavlje formirana, što olakšava aktuelne i predstojeće obaveze u poglavlju. Izrazile su uvjerenje da će novouspostavljeni tim nastaviti dosadašnji trend dobre koordinacije i ispunjavanja obaveza iz poglavlja, iako je završno mjerilo za to poglavlje ispunjeno.

Glavna pregovaračica je pozdravila posvećenost Radne grupe u koordinaciji obaveza, posebno u dijelu ocjenjivanja velikog broja celeksa, i ukazala na važnost daljeg usklađivanja domaćeg zakonodavstva s pravnom tekovinom EU, kao i koncipiranja Mape puta, koja predstavlja važan segment u daljem praćenju realizacije obaveza iz pregovaračkog procesa.

“Glavna pregovaračica Kordić i šefica Radne grupe Salagić Ceković su se saglasile da Predlog zakona o kontroli izvoza roba dvostruke namjene predstavlja značajan iskorak za naše zakonodavstvo u smislu praćenja trendova u razvoju pravne tekovine EU, što je ključni pokretač aktivnosti u svim privremeno zatvorenim poglavljima”, zaključeno je u saopštenju generalnog sekreterijata Vlade.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније