Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

P.R.

15. 09. 2021. 18:36 >> 18:42
1

HOLTHOF FERTNER BEČIĆU

"U CG možete uspostaviti evropske trendove"

Demokratska smjena vlasti pokazatelj je da u vašoj zemlji možete uspostaviti evropske trendove, poručio je ministar za savezne i evropske poslove savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija, Njemačke Štefan Holthof Fertner na sastanku sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Aleksom Bečićem.

Napominjući da spoljnu politiku Crne Gore definišu tri stuba - evroatlanske integracije, evropske integracije i regionalna saradnja predsjednik Bečić je kazao da je upravo Crna Gora najdalje odmakla na putu pristupanja, te da evropsko usmjerenje države podržava najveći broj građana.

On je podsjetio da je vlast na izborima smijenjena mirno i demokratski, što, kako je kazao, nije tako uobičajeno za prostor Balkana, te da su uslijedili očekivani izazovi u dijelu kohabitacije vlasti.

"Nova vlast je potvrdila da ono što smo potpisali u potpunosti živi i na djelu. Crna Gora u ovom trenutku ima 100 posto usklađenu spoljnu politiku sa politikom Evropske unije", istakao je Bečić.

Bečić je u razgovoru naveo da dvije zemlje imaju odlične bilateralne odnose na najvišem nivou, te da je Crna Gora zahvalna što je Njemačka i u periodu kovid krize promovisala politiku proširenja, ne zaboravljajući Zapadni Balkan.

On je zahvalio Njemačkoj na doprinosu u realizaciji investicionog plana za Zapadni Blakan, jer, kako je istakao, time se stvara šansa da građani osjete evropske benefite i prije samog pristupanja.

Crna Gora, kako je naveo, nema bilateralnih problema sa zemljama regiona, što je u tom dijelu čini neopterećenom. Bečić je naglasio značaj građanskog političkog koncepta, te ponovio koliko je važno pronaći snagu za prevazilaženje podjela.

"Vjerske, nacionalne, ili druge različitosti moraju biti naša snaga, a ne slabost", kazao je Bečić.

Bečić je zahvalio Njemačkoj na značajnoj pomoći koju je u ljudstvu i sredstvima pružila Crnoj Gori u periodu kovid krize i izrazio sasjećanje zbog žrtava koje je Njemačka imala usled obilnih poplava koje su pogodile zapad Njamačke, a u kojima su najteže pogođene pokrajine Rajna Palatinat i Sjeverna Rajna Vestfalija. U poplavama je poginulo najmanje 180 osoba, dok se na stotine i dalje vodi kao nestalo.

Holthof Fertner je istakao da Njemačka zagovara proces proširenja, te da smatra da su Crna Gora i Zapadni Balkan prirodno dio Evrope.

"Istorijski i geopolitički ste dio EU i morate biti dio EU, ne bi bilo prirodno da bude drugačije", istakao je Holthof Fertner.

On je takođe primijetio da smjena vlasti kakva je bila 30. avgusta nije toliko uobičajena za područje Zapadnog Balkana.

„Mnogo toga ste učinili i čestitam vam na tome. Upravo je to signal da možemo imati povjerenja u vas i parlamentarizam. Na putu uspostavljnja evropskih vrijednostii vladavine parava, mi smo na vašoj strani - tu budite sigurni“, zaključio je Holthof Fertner.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније