Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

15. 09. 2021. 19:45   >>  16. 09. 2021. 06:26 4

ODGOVORNOST NA DRŽAVI

"Uvrede nikom ne idu na ruku"

Uvrede i prepucavanja nikom ne idu na ruku, saglasni su sagovornici Dnevnika Televizije Crne Gore, komentarišući jučerašnje scene sa Cetinja. Kažu da je danas više nego ikad neophodna brza reakcija. I dok političari imaju svoju stranu priče, politikolozi poručuju da su građani ti koji moraju reći "ne" bilo kakvoj neprimjerenoj retorici.

Juče je ispred zgrade ceinjske skupstine verbalno napadnut odbornik Ure Slavko Janković. Građanima koji su učestvovali u incidentu poslanik SDP, Nikola Đurašković, navodno je pokazao put koji vodi do ulaza. I oni su tek jedni od sudionika scena. Dan nakon, kažu, ostao je gorak ukus.

"Želim da kažem što bi se reklo smirene glave da je prisutan i dalje taj jad i čemer, da ne mogu da prihvatim kao Cetinjanin da se ovakve stvari dešavaju u našem gradu, da kao neko ko nije do sad nikon napravio zlo ako nije dobro, da mora da od pojedinih sugrađana doživljava neprijatnosti na način kako su se dešavale", kazao je Slavko Janković (URA) za TVCG. 

"Osjećaj je mučan, s obzirom na dešavanje i targteiranja, crtanje meta kako kažu kolege iz Ure u odnosu na mene. Na ulazu u zgradu Prijestnice sam na komentare okupljenih gradjana rekao da se može ući samo na ulazu kojim se inače ulazi i to zaista jeste jedini ulaz u Skupštinsku salu kojim odbornici uvijek ulaze", rekao je Nikola Đurašković (SDP).

Što se desilo juče - desilo se, kažu naši sagovornici. Da se slične situacije ne bi ponavljale neophodan je dijalog. Ali kako ga početi? 

"Crna Gora mora da radi na pomirenju, da mora da sve dijalogom da rješava, jer ako krenemo na ovaj način da rješavamo probleme mi smo u ogromnim problemima koji se nikad neće riješiti", istakao je Janković.

"Ovo pitanje prije svega treba postaviti Vladi Crne Gore, jer cijeneći ovo što oni rade od 30. avgusta, onda je prirodno očekivati odgovor", poručio je Đurašković. 

A građane, koji prethodnih dana svjedoče raznoraznim scenama, ne bi trebalo da interesuju nikakvi dogovori ili odgovori svih onih koji se služe neprimjerenom retorikom. Takvom ponašanju, kako poručuje politikolog Predrag Zenović, treba da kažu ne - i to u startu.

"To što se dešavalo na Cetinju, taj jedan vid zaoštrene komunikacije, ta jedna retorika koja postaje neprihvatljiva može ako se njoj društveno ne odgovori i ne da jasna poruka da je takav vid komunikacije neprihvatljiv, da se pretvori u nešto drugo i da se preliva na sredinu koja je i politički na taj način uzburkana", kazao je Zenović za TVCG.

Uz to, kaže Zenović, svi dobro znaju šta je elementarna pristojnost ali i tradicija Crne Gore - koja je uvijek podžavala različitosti. 

"Nije građanima uopšte uputno da u tome slijede političke elite ili da se vode onim što političke elite o tome imaju da kažu. Prosto je vrlo važno da gradjani znaju šta je elementarna pristojnost , šta je istorijsko poštovanje jednih drugih koje je uvijek postojalo", dodaje on.

Građanima koji žele da se odupru ovakvam scenama saveznik mora biti država. Na njoj je, poručuje Zenović, odgovornost, ali obaveza da svaki vid govora mržnje kažnjava.

Dijana Drašković, TVCG 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније