Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. - M.L.B. ]

16. 09. 2021. 13:23   >>  20:37 18

ĐUKANOVIĆ

Sazrijeva svijest da nam treba nova vlada

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović rekao je da se godinu nakon rada nove vlade sistematski urušavaju određene vrijednosti koje je Crna Gora dostigla u proteklom periodu, a potpuno je, kaže, zaustavljen i put integracija u Evropsku uniju. On je istakao da Crna Gora nema Vladu koja štiti nacionalne interese Crne Gore, te da opozicija mora da se postara da je dobijemo.


Đukanović je na pres konferenciji u Zagrebu nakon sastanka sa hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem rekao da je dobro da su ljudi shvatili da svaka promjena koja se desi nije promjena na bolje.

"I da li je dovoljno zrela svijest za promjenu ove realnosti, vidjećemo. Smatram da bi bilo blagotvorno, da se dođe do promjene, da se Crna Gora sačuva na kolosjeku EU integracija i da se zaustavi na vrijeme propadanje. To će zavisiti od raspoloženja građana naše zemlje, a tu je vrijeme naš saveznik i zbog toga ne žalim ni za ovom godinom dana“, naveo je Đukanović.

Ne žali, kako je rekao, za ovih godinu dana od promjene vlasti do koje je u nekom trenutku moralo doći.

Potrebno vrijeme da ih strana javnost shvati

"Međunarodna podrška dolazi kao pitanje nadogradnje. Crna Gora je imala i ima podršku građanskom i sekularnom identitetu i baš to je sada napadnuto. Napadnuto je servilnošću Vlade prema centrima velikodržavnog nacionalizma u Beogradu. Mislim da je potrebno vrijeme da to postane bjelodano jasno domaćoj i međunarodnoj javnosti", rekao je Đukanović.

Ne treba, kaže Đukanović, sada izvlačiti zaključak ko za šta ima podršku.

"Mislim da je ključno važno da u Crnoj Gori sazrijeva svijest o potrebi da imamo Vladu koja će štititi interese Crne Gore. U ovom trenutku mi to nemamo, Cetinje je to pokazalo“, naveo je Đukanović.

Govoreći o Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC) on je rekao da je u pitanju proces koji traži vrijeme i koji mora biti pažljivo vođen.

Priča o CPC ima sporiju dinamiku

"Taj proces ima sporiju dinamiku i mora biti u dosluhu sa autoritetima u pravoslavnom svijetu. Mislim da smo imali jedan dobar napor da pokušamo da obnovimo CPC. Nije se moglo dogovoriti. Sad ćemo morati da idemo kroz neki drugi scenario", pojasnio je Đukanović, navodeći da to nijesu pitanja koja se prelamaju preko koljena.

Đukanović je saopštio i da je očigledno da ćemo još dugo morati da radimo na prevazilaženju podjela u Crnoj Gori.

Odgovarajući na pitanje da li razmišlja o povlačenju sa političke scene, predsjednik je rekao da se do sada tri puta povlačio iz politike.

"Često vas razvoj događaja skrene sa vaše privatno odabrane putanje. U ovom trenutku mislim da Crna Gora bije bitku da sačuva nezavisnost, građanski, sekularni i evropski karakter. Mislim da svako ko može da pomogne u ovom trenutku mora da bude na braniku tih interesa. Onoga trenutka kada mi bude jasno, meni i ljudima sa kojima radim, da imamo snage da i bez mog prisustva možemo da dalje upravljamo tim procesom, neće me biti srećnijeg nego da se bavim onim što odavno osjećam kao svoj privatni prioritet“, zaključio je Đukanović.

Crnogorski predsjednik je Milanovića upoznao sa društveno-političkim dešavanjima u Crnoj Gori koja, kako je pojasnio, proživljava specifično i neobično iskustvo nakon promjene vlasti na izborima 30. avgusta.

"Danas se opet Zapadnom Balkanu plasira iluzuja da je vrijeme za prekompoziciju Zapadnog Balkana, da je vrijeme za recept po kom bi to područje živjelo mimo svijeta", rekao je Đukanović, navodeći da su fokusirani na evropskoj perspektivi Crne Gore.

"Mi Hrvatsku doživljavamo kao dobrog susjeda, prijatelja i partnera u NATO-u. Mi ne vjerujemo u kvalitetnu stabilnost bez jasne evropske i evroatlantske perspektive. Zato nas pogađa deficit pažnje sa najviših evropskih adresa", rekao je Đukanović u Zagrebu.

Rusija danas, kaže, na Zapadnom Balkanu djeluje zbog rata koji vodi protiv evropskog sistema vrijednosti.

"Od susjeda ćemo imati podršku u buđenju usnule pažnje na relevantnim evropskim adresama da se pomogne Zapadnom Balkanu da ne sklizne sa tog puta bez alternative", istakao je crnogorski predsjednik.

Milanović: Đukanović u punom pogonu

Govoreći o predsjedniku Đukanoviću, Milanović je rekao da njegov crnogorski kolega "nije oldtajmer", te da je u punom pogonu, a da će o svemu sud dati narod u Crnoj Gori.

Na pitanje novinara da li je današnjim susretom poslata poruka Beogradu i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Milanović je odgovorio da svakako jeste.

"Razlog mog poziva je moja želja da dam podršku modernoj, građanskoj Crnoj Gori, onakvoj kakvu poznajemo zadnjih godina, mada ti odnosi nijesu bili bez određenih upitnika. Većinu toga smo razjasnili", rekao je Milanović.

Podsjetio je i da je Crna Gora kandidat za članstvo u EU.

"Uz pomoć hrvatske vlade otvorila je zadnje poglavlje i pitanje je što sad? Čekati one koji su tek započeli, a tu mislim na Sjevernu Makedoniju i Albaniju, koje su zaslužile da davno počnu pregovore", kazao je Milanović.

Naveo je da ima sumnju u stvarne ciljeve politike Beograda kada je članstvo u EU u pitanju.

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније